Harckészültség: Norvégia jelentős összeggel támogatja a háború folytatását

A skandináv ország több mint 87 millió dollárt különít el Ukrajna katonai támogatásának növelésére. A norvég védelmi ipar fellendítését célzó projektek a rakéták és a lőszerek gyártási kapacitásainak növelésére összpontosítanak, így válaszolva az ukrajnai fegyveres erők egyre növekvő felszerelésigényére.

2024. 10. 11. 8:05
Ukrán katona 2024. október 9-én (Fotó: AFP)
Ukrán katona 2024. október 9-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég kormány akár 87,5 millió dollárt különít el a védelmi iparának fejlesztésére, különös tekintettel Ukrajna támogatására – írja a The Kyiv Independent ukrán hírportál. 

Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter beszédet mond a Varsói Biztonsági Fórumon (Fotó: AFP)
Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter beszédet mond a Varsói Biztonsági Fórumon. Fotó: AFP

A norvég védelmi minisztérium közlése szerint a források négy új projektet fognak támogatni, amelyek célja a légvédelmi rakéták és lőszerek gyártásához szükséges fontos alkatrészek, például rakétahajtóművek és robbanószerek termelésének növelése.

 

Jelentős norvég támogatás Ukrajnának

Bjorn Arild Gram, Norvégia védelmi minisztere kijelentette, hogy ez a kezdeményezés része Norvégia védelmi ipari képességeinek szélesebb körű fejlesztési tervének.

Ezenkívül az ország támogatást nyújt kis- és középvállalkozásoknak, amelyek az ukrán fegyveres erőknek létfontosságú technológiákon dolgoznak.

Jelenleg nagy és kritikus szükség van védelmi felszerelésre Ukrajnában és a szövetségesek körében

 – jegyezte meg Gram.

Továbbá Norvégia bejelentett 9,5 millió dollárt a súlyosan sebesült ukránok Európába evakuálásának folytatására. Nemrég Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnöknek és a norvég parlament összes politikai pártjának a támogatásért.

 

Borítókép: Ukrán katona 2024. október 9-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.