Hetedszer is elnök lenne Putyin legközelebbi szövetségese

Legutóbb nyolcvan százalékkal győzött a belarusz elnök.

Forrás: MTI2024. 10. 23. 18:07
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indulni kíván a Belaruszban 2025. január 26-án esedékes elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenka harminc éve hivatalban lévő államfő. Ezt a belarusz elnök szerdán Kazanyban jelentette be a Rosszija 1 orosz televíziónak. Lukasenka a BRICS-országok csúcstalálkozójára érkezett Tatárföld fővárosába. Aljakszandr Lukasenka 1994 óta van hatalmon, a hatodik elnöki ciklusa a végéhez közeledik.

A legutóbbi választást 2020-ban tartották az országban, Lukasenka a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg a voksolás első fordulójában. Az eredmények kihirdetése után az országban több hónapig nagyszabású tüntetések voltak, a résztvevők csalást emlegetve tiltakoztak. Lukasenka idén februárban már beszélt róla, hogy újra kívánja jelöltetni magát, augusztusban azonban arra szólította fel honfitársait, hogy kezdjenek hozzászokni, hogy új elnöke lesz az országnak. Kijelentését azzal magyarázta, hogy az életben minden előfordulhat.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.