Honnan érkezik a demokrata kampány pénze?

Elnökjelöltsége előtt Kamala Harris támadta a sötétpénz-csoportoktól érkező kampányfinanszírozást. Mostanra azonban fordított egyet a köpönyegén, és a demokrata kampányba zavartalanul ömlenek a kétes forrásból származó pénzek − mutat rá a Tűzfalcsoport legfrissebb elemzése a Jacobin amerikai baloldali lapra hivatkozva.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 10. 18. 14:11
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt Kamala Harris alelnök lett volna, világos üzenete volt a sötétpénz-csoportokról: veszélyesen befolyásos szerepet játszanak politikai rendszerünkben. Most a kampánya éppen az ilyen forrásokból származó hatalmas adományok gyümölcsét aratja a Jacobin amerikai baloldali lap szerint − írja legfrissebb elemzésében a Tűzfalcsoport.

Az Open Secrets 2023-as elemzése szerint 

párthoz kötődő csoportok milliókat juttatnak „sötét pénzben” szorosan kapcsolódó szuper PAC-oknak a 2024-es választások előtt.

Az ismeretlen forrásokból származó „sötét pénz” hozzájárulások továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszanak az amerikai választásokon, mivel a pártokhoz kötődő politikai csoportok milliókat irányítanak nem nyilvános finanszírozás formájában a szuper PAC-oknak.

Az OpenSecrets elemzése szerint a kongresszusi vezetéssel kapcsolatban álló, politikailag aktív 501(c)(4) nonprofit szervezetek 2023 első felében együttesen több mint 16,5 millió dollárt juttattak névtelen adományozóktól a 2024-es szövetségi választásokra költő super PAC-oknak. A pénz nagy részét demokrata csoportok adták, akik az év eleje óta mintegy 14,3 millió dollárt áramoltattak a párt kongresszusi vezetéséhez szorosan kötődő szuper PAC-okba.

A Senate Majority PAC, a szenátus demokrata vezetéséhez kapcsolódó szuper PAC 8,8 millió dolláros hozzájárulást jelentett a Majority Forwardtól, a szenátusi demokratákhoz kapcsolódó elsődleges 501(c)(4) számú sötét pénzcsoporttól.

Adómentes 501(c)(4) nonprofit szervezetként a Majority Forward nem köteles nyilvánosságra hozni adományozóit, de nem is lehet elsődleges célja a politika. A csoportok adómentes státuszát szabályozó IRS-szabályok azonban tele vannak kiskapukkal és kibúvókkal.

A House Majority Forward, a képviselőházi demokratákhoz csatlakozó fő sötétpénz-csoport további 5,6 millió dollárt ölt a House Majority PAC-nak nyújtott hozzájárulásokba. Ez a szuper PAC 20,7 millió dolláros adománygyűjtésének több mint negyedét teszi ki az év eleje óta.

A 2023-as hozzájárulási számok folytatják azt a tendenciát, hogy a kongresszus demokrata vagy republikánus vezetésével kapcsolatban álló csoportok következetesen többet ölnek a szövetségi választásokba, mint bármely más sötétpénz-csoport, és minden egyes választási ciklusban a szuper PAC-ok legnagyobb adományozói között szerepelnek.

A 2022-es félidős választások során a kongresszusi republikánusok és demokraták első számú vezetőihez kötődő sötétpénz-csoportok együttesen több mint 350 millió dollárt juttattak titkos forrásokból a 2022-es szövetségi választásokba. Ebből több mint 295 millió dollár politikai hozzájárulás volt a szuper PAC-oknak, ami nagy részét teszi ki annak a 615 millió dollárnak, amelyet az összes szövetségi politikai bizottság jelentett a 2022-es választások teljes időtartama alatt a sötétpénz-csoportoktól és fedőcégektől. Sok sötétpénz-csoport azonban ebben az időszakban nem költ hirdetésekre, így 

a választók előtt rejtve maradnak a költések fontos részletei.

A 2022-es félidős választásokra fordított tényleges összeg valószínűleg még ennél is nagyobb. Nemrégiben az Index számolt be arról a CNN információi alapján, hogy a Joe Biden-párti úgynevezett dark money csoportok egyik legnagyobb adományozója egy nonprofit szervezet, amelyet egy mesterségesintelligencia-befektető működtet. Eszerint a második legnagyobb adományt 2022-ben a Future Forward, a Bident támogató elsődleges Super PAC nonprofit részlegének egy James McClave és Emily Berger által vezetett csoport adta. A  BEMC 4 Association nonprofit szervezet – amelynek két vezetője McClave és Berger – 7,2 millió dollárt adott a Future Forward USA Actionnek 2022-ben.
Ez a CNN szerint 

több, mint bármely más csoporté, kivéve az Open Society Policy Centert, amely abban az évben 15,2 millió dollárt adott

– hívja fel a figyelmet a Tűzfalcsoport elemzése.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje (Fotó: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.