Így ünneplik a Hamász vezérének halálát + videó

Joe Biden szerint ez egy jó nap Izrael és az Egyesült Államok, valamint a világ számára.

Forrás: MTI2024. 10. 17. 21:55
Izraeliek ünneplik a Hamász palesztin terrorszervezet vezérének halálát
Izraeliek ünneplik a Hamász palesztin terrorszervezet vezérének halálát Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iszlamista Hamász palesztin szervezetet vezető Jahja Szinvár halála lehetőséget nyit megteremteni a terrorszervezet nélküli Gázát – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön. Biden úgy fogalmazott, hogy ez egy jó nap Izrael, az Egyesült Államok és a világ számára, valamint közölte, hogy telefonon gratulál Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és Izrael más vezetőinek, akikkel szeretne beszélni a túszok kiszabadításához vezető útról és a háború befejezéséről.

Az elnök egyben azt hangoztatta, hogy Izraelnek minden joga megvan a Hamász katonai szervezetének és vezetőinek megsemmisítéséhez, és úgy vélte, hogy a palesztin szervezet ma már nem lenne képes még egy, a 2023. október 7-ihez hasonló támadás végrehajtására.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Szinvár hatalmas akadály volt a béke előtt, de ez most elhárult. Amerikai védelmi illetékesek csütörtökön arról is beszámoltak, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter a NATO miniszteri ülése közben értesült az izraeli katonai akcióról és Szinvár haláláról, valamint azt is hozzátették, hogy az izraeli fél tájékoztatta a Pentagont, amihez fotókat is mellékelt.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott, hogy az izraeli hadseregben szolgáló bátor férfiak és nők most ismét igazságot szolgáltattak. A politikus arra szólította fel a Biden–Harris-adminisztrációt, hogy ezt követően Izraellel közösen dolgozzon azon, hogy a lehető legnagyobb nyomást fejtse ki „a kígyó fejére”, Iránra. 

A Hamász amerikai túszainak családjait tömörítő szervezet közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy ezt a lehetőséget minden félnek meg kell ragadnia és tárgyalások útján, vagy más eszközzel, de ki kell szabadítani azt a 101 embert, köztük hét amerikait, akit tavaly október 7-én ejtettek foglyul. Izrael utcáit ellepték az ünneplő emberek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az IDF nemrég egy katonai akciót hajtott végre Gázában, az izraeli titkosszolgálat néhány órás vizsgálat után azonosították a Hamász-vezér holttestét. Az MTI szerint a katonák a Gázai övezetben egy terület „megtisztítása” során vették tűz alá az épületet, amelyben a terroristák tartózkodtak. A ház egy részét az IDF megsemmisítette, a romok alól három fegyveres palesztin holtteste került elő, akiknek egyike valószínűleg Szinvár. A 12-es kereskedelmi televízió bemutatta a holttestet, amelyben felismerhető a terrorista, aki még a Hamász gázai vezetőjeként tervelte ki az október 7-i terrortámadást. 

Borítókép: Izraeliek ünneplik a Hamász palesztin terrorszervezet vezérének halálát (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.