Irán Amerika szövetségeseit is megfenyegette

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy egy nagy, regionális háború alakul ki a Közel-Keleten. Irán már az Amerikai Egyesült Államok szövetségeseit fenyegeti.

2024. 10. 11. 9:44
Az irániak izraeli és amerikai zászlókat égettek el egy Izrael-ellenes tüntetésen Teheránban, 2024. október 8-án (Fotó: AFP)
Az irániak izraeli és amerikai zászlókat égettek el egy Izrael-ellenes tüntetésen Teheránban, 2024. október 8-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesei, köztük több olajban gazdag, Arab-öböl menti ország, súlyos figyelmeztetést kaptak Irántól. Ha segítenek Izraelnek egy támadásban, akkor következményekkel kell szembenézniük. Erről ír a The Wall Street Journal. 

Az iráni fenyegetések szerint ha ezek az országok megengedik, hogy területeiket vagy légterüket támadásokra használják, maguk is célponttá válhatnak. Az arab országok, köztük Jordánia, Szaúd-Arábia és Katar már jelezték egyébként az Egyesült Államoknak, hogy nem kívánják, hogy katonai infrastruktúrájuk szerepet játsszon bármilyen irányú támadásokban Irán ellen.

Irán korábban több mint száz ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, amely súlyos válaszcsapással fenyegetett. Az izraeliek tárgyaltak a lehetséges válaszlépésekről, amelyek célja lehetne akár Irán nukleáris létesítményeinek vagy olajinfrastruktúrájának megsemmisítése. Irán viszont válaszként Izrael polgári infrastruktúráját, valamint a támadást segítő arab országokat fenyegette meg. 

A félelmek szerint az iráni fenyegetések, bár egyelőre homályosak, az energiadús Perzsa-öböl menti országok olajlétesítményei ellen irányulhatnak, amelyek eddig az amerikai biztonsági ernyő védelmét élvezték. Az amerikai katonai erők is veszélyhelyzetben találhatják magukat.

 

Borítókép: Az irániak izraeli és amerikai zászlókat égettek el egy Izrael-ellenes tüntetésen Teheránban 2024. október 8-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.