Itt vannak az EU újabb szankciói az orosz–ukrán háborúban

Ezúttal iráni cégek és személyek kerültek büntetőintézkedések alá.

2024. 10. 14. 14:05
Illusztráció
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács korlátozó intézkedéseket fogadott el hét iráni állampolgár és hét szervezet ellen, amiért rakétákat és drónokat szállítottak Oroszországnak – közölte a testület hétfőn. A szankciós listán három iráni légitársaság – a Saha Airlines, a Mahan Air és az Iran Air –, valamint két beszerzőcég szerepel.

Ezek a cégek felelősek az Iránban gyártott drónok és a kapcsolódó alkatrészek, technológiák Oroszországnak történő, transznacionális beszerzési hálózatokon keresztüli átadásáért és szállításáért, amelyeket Moszkva Ukrajna elleni háborújában használnak. A listán szerepel továbbá két olyan vállalat is, amelyek rakétákhoz és a rakéták indításához használt hajtóanyag gyártásával foglalkoznak.

A tanács továbbá úgy döntött, hogy korlátozó intézkedéseket rendel el Szejid Hamza Galandari, Irán védelmiminiszter-helyettese, a Forradalmi Gárda neves tisztviselői, valamint két, katonai repülőgépeket gyártó iráni nagyvállalat ügyvezető igazgatói ellen is.

A célszemélyekre vagyonbefagyasztás és beutazási tilalom vonatkozik. Ezen túlmenően tilos a felsorolt természetes vagy jogi személyek, szervezetek vagy szervek számára javára közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági erőforrásokat biztosítani.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.