Keir Starmer szerint Putyin világválságot idéz elő

A brit miniszterelnök úgy véli, Oroszország a globális élelmiszer-ellátás biztonságát veszélyezteti.

Forrás: MTI2024. 10. 23. 19:14
 Sir Keir Starmer brit miniszterelnök
Sir Keir Starmer brit miniszterelnök Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Keir Starmer a Downing Street által szerdán közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a fekete-tengeri kikötők ellen válogatás nélkül végrehajtott támadásokkal Vlagyimir Putyin orosz elnök akár a világ élelmiszer-ellátásának biztonságát is kész kockára tenni csak azért, hogy Ukrajnát megadásra kényszerítse. A munkáspárti brit kormányfő szerint ennek következményeitől több millió veszélyeztetett ember szenved Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

Az elmúlt hetekben jelentések érkeztek arról, hogy Moszkva megalázó módon Észak-Koreától kénytelen katonákat kérni önpusztító háborús gépezetének működtetéséhez, most pedig egyre intenzívebben támadja azokat az ukrán területeket, amelyek a szegényebb fejlődő országokat látják el égetően szükséges élelmiszerekkel – hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában a brit miniszterelnök. 

A londoni kormányfői hivatal idézi a brit katonai hírszerzés értesüléseit, amelyek szerint október első felében legalább négy teherhajó rongálódott meg az ukrajnai kikötők elleni orosz támadásokban. Ezek közül az egyik növényolajat szállított volna a palesztin lakosság megsegítését célzó ENSZ-program keretében, a többi hajó pedig Egyiptomnak gabonát, illetve – szintén az ENSZ élelmezési világprogramjának szervezésében – Afrika déli térségeibe kukoricát szállítana – áll a Downing Street ismertetésében.

A kormányfői hivatal hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia Norvégiával együtt a fekete-tengeri szállítási folyosó védelmét szolgáló tevékenység élvonalában van, és alapvető szerepet tölt be abban, hogy az ukrán haditengerészet személyzet nélküli vízfelszíni járművekhez – közkeletű nevükön tengeri drónokhoz – jusson. A Downing Street ismertetése szerint London 120 millió fontot (58 milliárd forintot) adományoz – és társfinanszírozási partnereket is keres – több száz további ilyen tengeri drón, valamint a használatukhoz szükséges radarok beszerzésére a tengeri gabonafolyosó védelme érdekében.

Borítókép: Sir Keir Starmer brit miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.