Kelemen Hunor: Minden RMDSZ-re adott szavazatból mandátum lesz

Romániában arányos választási rendszer van, tehát bárhol szavaznak az emberek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáira, abból valahol parlamenti mandátum lesz – ezzel biztatta voksolásra a külföldön vagy szórványban élő magyar polgártársait is az RMDSZ elnöke szerdán.

Forrás: MTI2024. 10. 02. 19:12
 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) kolozsvári ülésének résztvevői. Középen Kelemen Hunor, a párt elnöke
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) kolozsvári ülésének résztvevői. Középen Kelemen Hunor, a párt elnöke Fotó: Kiss Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelemen Hunor – az RMDSZ-frakció tagjaival együtt – előzőleg a bukaresti központi választási bizottságnál (BEC) iktatta a romániai parlamenti és elnökválasztáson történő induláshoz szükséges támogató aláírásokat. Az RMDSZ-nek az a célja, hogy megismételje a június 9-i önkormányzati választáson elért jó eredményt, hogy erős parlamenti frakciója legyen, és adott esetben akár kormányzati eszközökkel is szolgálhassa a magyar közösséget, támogathassa az önkormányzatokat – mutatott rá a szövetség elnöke és államfőjelöltje.

Ahhoz, hogy mi egyről a kettőre jussunk, ahhoz, hogy amit megszereztünk, megőrizzük, hogy hozzá tudjunk tenni, hogy a szülőföldért dolgozzunk, hogy modernizálni lehessen a közösségeink életfeltételeit, erős parlamenti csoportra van szükség. Másrészt az önkormányzatokban a jó eredményt akkor lehet kamatoztatni, ha mögötte van egy erős parlamenti csoport, és főleg hogyha a kormányzati eszközöket is tudjuk használni

– részletezte magyar újságíróknak nyilatkozva az RMDSZ elnöke. A politikus rámutatott: az RMDSZ programja nemcsak az erdélyi magyar közösség etnikai identitásának a megőrzéséhez szükséges intézményes garanciákat tartalmazza, hanem az összes gazdasági és társadalmi területre is választ ad. Elnökjelöltként Kelemen Hunor a józan ész hangján akarja megszólítani a romániai társadalmat, és a polgárok fejére nőtt állam reformját szorgalmazza, mint mondta, oly módon, hogy az állam ne uralkodjon a polgárok felett, hanem szolgálja őket.

Az RMDSZ több mint 270 ezer aláírást iktatott szerdán a BEC-nél, így Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indíthat jelölteket a december 1-jei parlamenti választáson, államfőjelöltje pedig részt vehet az elnökválasztáson, amelynek első fordulóját november 24-én, második fordulóját december 8-án tartják. Az elnökjelölteknek legalább 200 ezer támogató aláírást kellett iktatniuk.

A parlamenti voksoláson azok a pártok vagy kisebbségi szervezetek állíthatnak minden megyében és a külföldi választókerületben is jelöltlistát, amelyek megszerzik a választói névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár legalább fél százalékának, vagyis csaknem 95 ezer választónak a támogatását. Az RMDSZ szerdán a külföldi választókerületben induló jelöltjeinek névjegyzékét is iktatta a BEC-nél. A külföldi jelöltlistákat azért kell korábban leadni, hogy a külföldön élő román állampolgároknak időt biztosítsanak a levélben történő szavazásra. A képviselő- és szenátorjelöltek névsorát október 17-ig kell benyújtani a megyei választási bizottságokhoz.

Borítókép: A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) kolozsvári ülésének résztvevői. Középen Kelemen Hunor, a párt elnöke (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.