Magyar huszárezredes előtt tiszteleg Washington

Emléktáblát avattak Fabriczy Kováts Mihály huszárezredesnek Washington belvárosában, a Kossuth Háznál pénteken, írja az MTI.

2024. 10. 26. 18:56
Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere felavatta Györfi Sándor, Kossuth-díjas szobrászművész domborművét és a Kováts Termet.
Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere felavatta Györfi Sándor, Kossuth-díjas szobrászművész domborművét és a Kováts Termet. Fotó: Facebook/Kossuth Foundation
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fabriczy Kováts Mihály 300 éve született, és az amerikai függetlenségi háborúban esett el. 

A Kováts 300 emlékév kiemelt eseményén Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a karcagi születésű katona révén lett ismert az amerikai köztudatban, hogy a magyarság egyik legfőbb karakterjegye a szabadságvágy. 

A szintén karcagi származású politikus hozzátette, hogy a magyar szabadságharcos emlékének feltámasztására irányuló törekvés erősíti az amerikaiak és magyarok közötti köteléket.

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete köszöntőjében arra mutatott rá, hogy 

Fabriczy Kováts Mihály az amerikai magyar diaszpóra identitásának, önmeghatározásának egyik alapja,

személye pedig tanúbizonysága az amerikai–magyar kapcsolatoknak, amelyek hátterében az húzódik, hogy mindkét népet erős szabadságszeretet jellemzi.

A diplomata egyben megemlékezett az idén elhunyt ifjabb Koszorús Ferencről, aki a washingtoni magyar közösség fontos tagjaként, az Amerikai Magyar Koalíció egyik alapítójaként egész életében küldetésének tekintette a Fabriczy-örökség megtartását.

Takács Szabolcs szintén megemlékezett az októberben elhunyt nemzetpolitikai államtitkárról, Potápi Árpád Jánosról, akiről azt mondta, hogy munkáját a határon túli magyarok körében és a diaszpórában is komoly elismerés övezte.

Végh Sándor, a Kossuth Házat is működtető Kossuth Alapítvány elnöke az ünnepségen kijelentette, „az új dombormű szimbolikus erővel bír, hiszen emléket állít annak a tagadhatatlan történelmi ténynek, hogy a magyarok már Amerika születésénél is kiemelkedően fontos szerepet játszottak”.

Ha Kossuth volt az amerikai és magyar szabadság iránti vágy közös nevezője, akkor Fabriczy Kováts Mihály volt az amerikai–magyar kapcsolatok origója, az első és egyedüli magyar, aki George Washingtonnal találkozott

– mondta.

A Kováts Mihály Emlékbizottság kezdeményezésére megszervezett ünnepségnek része volt a Fabriczy Kováts Mihály életéről szóló magyar és angol nyelvű kötet bemutatója, amelyen Pintér Zoltán karcagi történész, a Kováts Mihály Baráti Társaság elnöke beszélt kutatásáról. Hasonló munka legutóbb 1982-ben jelent meg. 

Smith-Lacey Anna, a megemlékezés társszervezője, a Hungary Foundation igazgatója az emlékünnepségen tartott könyvbemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy 

az Egyesült Államok függetlenségének közelgő, 250. évfordulója lehetőséget ad arra, hogy az amerikai köztudatban erősítsék Fabriczy Kováts Mihály emlékezetét,

azt, hogy mivel járult hozzá az Egyesült Államok szabadságának megteremtéséhez. 

A Washington központjában működő Kossuth Ház falán, a Kossuth Lajos-emléktábla mellett elhelyezett, Fabriczy Kováts Mihályt lóháton ábrázoló dombormű Györfi Sándor karcagi szobrászművész alkotása. Fabriczy Kováts Mihályra az Egyesült Államokban, Kazimierz Pulaskival közösen, az amerikai könnyűlovasság megalapítójaként emlékeznek. A magyar katonatiszt születésének 300. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Karcagon kezdődött, és vasárnap a dél-karolinai Charleston városában zárul, ahol 1779-ben az amerikai függetlenségi háború egyik ütközetében vesztette életét.

Borítókép: Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere felavatta Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész domborművét és a Kováts Termet (Forrás: Facebook/Kossuth Foundation)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.