Magyarország továbbra sem támogatja az EU-s katonai tanácsadók Ukrajnába küldését

Szijjártó Péter: Nem szeretnénk, hogyha egy újabb eszkalációs veszélyt hozna létre az Európai Unió.

Forrás: MTI2024. 10. 14. 17:13
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország továbbra is határozottan ellenzi az európai uniós katonai tanácsadók Ukrajnába küldésére vonatkozó rendkívül veszélyes javaslatot, ez túl van a vörös vonalakon – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban. A tárcavezető az európai uniós külügyi tanácsülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy erős a nyomás az EU-s ukrajnai katonai kiképző misszió mandátumának kibővítését illetően is. 

Amikor az Európai Unió elkezdte az ukrán katonák kiképzését, akkor mi konstruktívan tartózkodtunk, jelezve, hogy nem értünk egyet ezzel a művelettel. Pontosabban, ezt a műveletet abból a szempontból veszélyesnek látjuk, hogy hozzájárulhat a háború eszkalációjához, az Európai Unió és Oroszország konfliktusának mélyüléséhez, ezért konstruktívan tartózkodtunk, nem akadályoztuk meg a többieket abban, hogy egy ilyen műveletet végrehajtsanak

– emlékeztetett. – De most azt szorgalmazzák, hogy ennek a műveletnek a keretében katonai tanácsadókat delegáljon az Európai Unió Kijevbe. Na, ez túl van a vörös vonalakon – vélekedett. Szijjártó Péter kifejtette, hogy az elmúlt időszakban sok nagyon rossz dolog kezdődött azzal, hogy valaki katonai tanácsadókat vezényelt egy másik országba. 

És mi nem szeretnénk, hogyha egy újabb eszkalációs veszélyt hozna létre az Európai Unió. Tehát jeleztük, hogy mi katonai tanácsadók európai uniós színekben történő delegálását Kijevbe nem tartjuk elfogadhatónak, azt nagyon veszélyesnek tartjuk, ezért azt támogatni nem tudjuk

– húzta alá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.