Megfutamodott a gyáva Zelenszkij?

Hamar visszatáncolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, nem is úgy gondolta az atomfenyegetést.

2024. 10. 18. 7:26
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl messzire mehetett az atomfenyegetéssel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Bejelentése után alig néhány órával egy újságírói kérdésre már azt mondta, hogy Ukrajna nem törekszik arra, hogy atomfegyvere legyen.

Az ukrán államfő Brüsszelben bemutatta győzelmi tervét és gyakorlatilag megfenyegette a szövetségeseit: vagy felveszik a háborúban álló országot a NATO-ba, vagy Ukrajna ismét atomhatalom lesz.

A Mark Rutte NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva azonban már határozottan tagadta, hogy Ukrajna atomfegyverekben gondolkodna.

Soha nem beszéltünk arról […] hogy atomfegyverek létrehozására vagy ilyesmire készülünk

– idézi Zelenszkijt a The Kiyv Independent ukrán hírportál.

Az ukrán elnök azzal próbálta kimagyarázni az általa mondottakat, hogy szavaival csak a Budapesti memorandum kudarcára célzott. 

Az 1994-es megállapodás értelmében Ukrajna lemondott az atomfegyvereiről, cserébe az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától és Oroszországtól kapott biztonsági garanciákért.

Így Ukrajnának nem maradt más lehetősége, csak a NATO-csatlakozás – hangsúlyozta Zelenszkij.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.