Milliárdokat keresnek a bűnözők Svédországban

A gazdasági bűnözés az elmúlt években jelentősen nőtt Svédországban, az erőszakos bűncselekmények növekedésével párhuzamosan.

Forrás: V4NA2024. 10. 04. 5:22
Police secures the area near the Israeli embassy in Stockholm after a suspected shooting on October 1, 2024. (Photo by Anders WIKLUND / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Illusztráció. Svéd rendőrségi járművek Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnözők a becslések szerint évente 100-150 milliárd svéd koronát (több mint 3500 milliárd forintot) keresnek Svédországban – számolt be róla az SVT svéd állami televízió. A rendőrség új jelentése szerint a bűnözésből származó gazdaság óriási veszteségeket okoz a társadalomnak.

„Optimista vagyok a jövőt illetően, de szerintem előbb lesz rosszabb, mint jobb” – fogalmazott Annika Öhmark, a keleti rendőrségi régió bűnügyi gazdaságért felelős koordinátora.

A gazdasági bűnözés az elmúlt években jelentősen nőtt Svédországban, az erőszakos bűncselekmények növekedésével párhuzamosan.

Amellett, hogy a bűnözéssel összefüggő feketegazdaság egészségtelen versenyt teremt, a gyilkosságok, lövöldözések és robbantások számának növekedésével is összefüggésbe hozható az elmúlt években. Az SVT azt írja, hogy a bűnbandák körében a becslések szerint jelenleg a csalás a legnagyobb bevételi forrás.

A rendőrség azt is megjegyzi, hogy a bandabűnözők egyre inkább a zsarolásra és a fenyegetésre támaszkodnak a fiktív vagy valós tartozások behajtása érdekében. Tavaly mintegy 9000 zsarolási bűncselekményt jelentettek Svédországban, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Svédország-szerte több ezer ember tagja különböző rivális bűnbandáknak, és egyre nagyobb a félelem, hogy ezek a bandák megjelennek Dániában, Norvégiában és Finnországban. Svédországból egészen Izlandig küldtek bűnözőket, hogy bűncselekményeket kövessenek el.

„Tudjuk, hogy ha letartóztatunk egy embert, akkor újabbak állnak készen arra, hogy átvegyék az irányítást, ezért továbbra is a hálózatok ellen kell dolgoznunk, és együtt kell működnünk más szereplőkkel külső és belső szinten egyaránt” – mondta Annika Öhmark az SVT-nek.

A Svéd Gazdasági Bűnüldözési Hatóság becslése szerint évente 130 milliárd svéd koronát (4500 milliárd forintot) mosnak tisztára. A hatóság gyanúja szerint a 2022 és 2023 közötti egyetlen évben 24 százalékkal nőtt a pénzmosás.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács jelentése korábban azt dokumentálta, hogy a svéd társadalom egészébe beszivárogtak a bűnözői klánok, beleértve a rendőrséget is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.