„Minden bombák atyját” dobhatta le Oroszország egy ukrán városra?

Frissen megjelent felvételek tanúsága szerint az orosz erők újabb támadást hajtottak végre az ukrán Vovcsanszk város ellen, amely során az orosz katonai bloggerek szerint az egyik legerősebb, nem nukleáris fegyvert vetették be. Az ukrán légierő jelentése szerint az ország régióinak több mint felét érte támadás huszonnégy órán belül.

2024. 10. 03. 15:43
Egy épület romjai Ukrajnában egy orosz támadás után. Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi médiában terjedő videók szerint egy vákuumbombát dobhattak le az orosz erők az ukrán Vovcsanszk városára – számol be róla az amerikai Newsweek. Az ukrán InsiderUA hírügynökség Telegram csatornáján osztotta meg a felvételeket, hivatkozva orosz katonai bloggerek állításaira, akik szerint a felvételen látható látványos robbanást az ODAB–9000, egy 7100 kilogrammos siklóbomba, más néven „minden bombák atyja” okozhatta. Ami a rombolóerőt illeti, az aeroszol töltet kiváltotta thermobárikus robbanás ereje 44 tonna TNT pusztító erejének felel meg.

Egyes ukrán források azonban ellentmondanak ezeknek az állításoknak, azt állítva, hogy a felvételen egy kisebb, ODAB–3000 típusú termobárikus bomba becsapódása látható. A harkivi operatív és taktikai egység szóvivője, Vitalij Szarancev szerint pedig a robbanást nem is vákuumbomba okozta, és az orosz híresztelések célja az ukrán csapatok demoralizálása volt.

Ennek a lőszernek a használatához megfelelő hordozóeszközre van szükség, ami elméletileg lehet például egy Tu–160-as stratégiai bombázó, de ilyen repülőgép mozgását nem rögzítették

– érvelt Szarancev.

A termobárikus, más néven vákuumbombák az oxigént felhasználva idézik elő az intenzív, magas hőmérsékletű robbanásokat. Az ilyen fegyverek használata lakott területeken a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint háborús bűncselekménynek minősülhet.

Független szakértők egyelőre nem tudják pontosan megerősíteni, hogy mely bombatípust használták, de termobárikus fegyverek használatára Ukrajnában egyáltalán nem szokatlan az oroszok részéről – mutatott rá az amerikai lapnak nyilatkozva Sidharth Kaushal, a Royal United Services Institute tengeri hatalomkutató intézet munkatársa. 

A kutató szerint szerint Oroszország növekvő légicsapás-aktivitással igyekszik meggyengíteni Ukrajna védelmi képességeit, különösen a tél közeledtével.

Csak az elmúlt 24 óra során két ember meghalt, negyvenegyen pedig megsebesültek az orosz légicsapásokban Ukrajna több pontján – számol be róla Kyiv Independent ukrán hírportál. A légierő beszámolója szerint a háborúban álló ország huszonnégy régiójából tizenötöt ért támadás.

Borítókép: Egy épület romjai Ukrajnában egy orosz támadás után (Illusztráció, fotó: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.