Musk és Trump: szövetség a választási győzelemért

A milliárdos erőteljesen bekapcsolódik a választási kampányba. Donald Trump és Elon Musk lehet a nyerő páros.

Forrás: Politico2024. 10. 10. 13:24
Elon Musk (J) támogatja a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot (Fotó: AFP)
Elon Musk (J) támogatja a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot (Fotó: AFP) Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk, a techmilliárdos fokozza erőfeszítéseit Donald Trump megválasztására a választásokig hátralévő hetekben. Ez magában foglalja Pennsylvania meglátogatását is, ahol a volt elnök kampányában fog dolgozni.

Elon Musk a Donald Trump republikánus elnökjelölttel tartott kampánygyűlésen beszél a színpadon (Fotó: AFP)
Elon Musk a Donald Trump republikánus elnökjelölttel tartott kampánygyűlésen beszél a színpadon (Fotó: AFP)

A Politico szerint egy névtelenséget kérő forrás úgy véli, Musk a november 5-i választások előtti négy hétben jelen lesz a billegő államban. Musk a hétvégén tette meg legkomolyabb lépéseit Trump nyílt támogatására. Részt vett Trump szombati, Butlerben (Pennsylvania) tartott gyűlésén, ahol rövid beszédében dicsérte a volt elnököt és arra kérte a résztvevőket, hogy „szavazzanak, szavazzanak, szavazzanak”. 

Musk ott drámai jóslattal zárta beszédét: 

Ha az emberek nem szavaznak, ez lesz az utolsó választás. Ez a jóslatom. Semmi sem fontosabb ennél.

A hétvégén Musk profilképét az X platformján egy olyanra cserélte, amelyen fekete MAGA sapkát visel. Vasárnap délután a vállalkozó bejelentett egy új programot, amelyben 47 dollárt ígért azoknak, akik a hét billegő államban – Pennsylvania, Georgia, Észak-Karolina, Arizona, Michigan, Wisconsin és Michigan – regisztrálják a szavazókat. 

Musknak van tapasztalata a jutalmazási kezdeményezések terén: nemrégiben egy ajánlóprogramot indított a Tesla számára, ahol a vásárlók és az ajánlók ötszáz vagy ezer dollár értékű kreditet kapnak Tesla termékekre.

Musk közeli ismerősei azonban hangsúlyozzák, hogy elsődleges fókusza Pennsylvania, amelyet mindkét párt stratégái a választás kimenetelét leginkább meghatározó államnak tartanak. A Pennsylvaniai Egyetemen végzett Musknak szoros kötelékei vannak az állammal. A Steelers mellett a Philadelphia Eagles szurkolója is. A 2023-as Super Bowl-on, az Eagles és a Kansas City Chiefs mérkőzésén Rupert Murdoch médiamágnással együtt volt látható egy páholyban.

Musk képviselője ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni a jövőbeni kampányterveiről.

Musk még a kormányzati munkában is részt venne

Trump és Musk kapcsolata korábban a mostaninál sokkal bonyolultabb volt. 2022-ben Musk azt mondta, hogy Trumpnak nem kellene újra indulnia az elnöki posztért.

A techmilliárdos hivatalosan azután lett a volt elnök támogatója, hogy merényletet követtek el Trump ellen. A republikánus jelölt később felvetette annak lehetőségét, hogy Musk része lehetne egy jövőbeni kormányzatnak, „zseniálisnak” nevezve őt. Musk pedig szívesen részt is venne egy ilyen munkában.

Borítókép: Elon Musk (jobbra) támogatja a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.