Netanjahu nyugtatta Bident – Izrael elkerüli az iráni nukleáris és energia célpontok támadását

Az izraeli miniszterelnök döntése enyhítette az Egyesült Államok aggodalmait, miközben a Közel-Kelet feszülten várja az izraeli válaszlépéseket Irán rakétatámadása után.

2024. 10. 15. 7:05
Joe Biden amerikai elnök találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában
Joe Biden amerikai elnök találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök biztosította Joe Biden amerikai elnököt arról, hogy Izrael megtorlása Irán ellen csak katonai célpontokra fog korlátozódni. 

A The Times of Israel a Washington Post jelentésére hivatkozva írta meg, hogy Netanjahu megfogadta, elkerülik az iráni nukleáris és olajlétesítmények támadását, amelyeket az Egyesült Államok azért ellenzett, hogy megelőzzék a konfliktus kiszélesedését és a regionális szövetségesek bevonódását.

Az izraeli válaszlépéseket már hetek óta feszülten várják a régióban, miután Irán 200 ballisztikus rakétát indított Izraelre október 1-jén, válaszul a Hezbollah terrorcsoport vezetője, Hasszan Naszrallah halálára. Az amerikai kormány attól tartott, hogy a konfliktus fokozódása ronthatná a novemberi amerikai elnökválasztás esélyeit az energiapiacra gyakorolt esetleges hatások miatt, amelyek hátrányosan érinthetik a demokrata jelölteket.

A jelentés szerint a két vezető október 8-i megbeszélésén született megállapodás a Nyugat és Izrael közötti feszültség enyhítésére. Netanjahu „mérsékeltebb” hozzáállása miatt Biden beleegyezett, hogy Izrael számára fejlett légvédelmi rendszert küldjön, hogy megvédje azt az esetleges iráni megtorlástól.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta, hogy Izrael nemzeti biztonsága minden más szempontot felülír, és bár meghallgatják az amerikai kormány véleményét, a végső döntéseket Izrael saját érdekei alapján hozzák meg.

Az izraeli válaszlépések időzítését ugyan nyitva hagyták, de valószínűsíthetően november 5-e előtt kerül sor rájuk, a közelgő amerikai elnökválasztás miatt. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.