Orbán Viktor Kirgizisztán miniszterelnökével tárgyalt gazdasági és nemzetközi ügyekről

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a karmelita kolostorban fogadta Akilbek Dzsaparov kirgiz miniszterelnököt, aki munkalátogatásra érkezett Magyarországra – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. 10. 11. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozón a nemzetközi ügyek kapcsán a béke fontosságáról beszéltek a felek, hiszen az ukrajnai háború károsan hat gazdaságaink, illetve az országaink közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlődésére. 

A kirgiz miniszterelnök kiemelte: elsősorban a mezőgazdasági és a vízgazdálkodási területen látja elmélyíthetőnek a kétoldalú együttműködést. 

Áttekintették a két ország közötti stratégiai partnerség eddigi eredményeit, valamint Orbán Viktor novemberben esedékes biskeki hivatalos tárgyalásainak témaköreit – olvasható a közleményben.

A kirgiz látogatás kapcsán Szijjártó Péter közösségi oldalán arról írt, hogy a közép-ázsiai térség ma a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, nem csoda, hogy a nyugati országok egymásnak adják ott a kilincset. 

Mi akkor kezdtünk kapcsolatokat építeni ezekkel az országokkal, amikor mindenki bírált minket. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy Magyarország igen sokat profitál ebből a kapcsolatrendszerből. Tavaly a kereskedelmi forgalmunk rekordszintet ért el, idén pedig dinamikusan bővült

– emelte ki. 

Megjegyezte, a magyar vállalatok egyre sikeresebbek a kirgiz piacon, az orvosi eszközök, az élelmiszeripari termékek, az állattenyésztés és a vetőmag ágazataiban. 

A terrorizmus elleni küzdelemben kiemelten fontos szerepe van Kirgizisztánnak, ennek sikere nagyban enyhíti az Európába irányuló migrációs nyomást.

Büszkék vagyunk arra, hogy mindketten a globális békepárti közösség tagjaihoz tartozunk, így közösen valljuk, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, csak a tárgyalóasztalnál.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta Akilbek Dzsaparov kirgiz miniszterelnököt (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.