Példátlan ütemben nő a Nagy-Britannia ellen tervezett iráni ellenséges akciók száma

Irán egymás után szövi a Nagy-Britannia elleni ellenséges akciók terveit, amelyek száma az elmúlt két évben példátlan ütemben emelkedett – mondta keddi beszámolójában a brit elhárítási és biztonsági szolgálat (MI5) vezérigazgatója.

2024. 10. 08. 20:58
Nincsenek biztonságban a britek
Nincsenek biztonságban a britek Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ken McCallum a terrorizmusellenes műveleti központ (Counter Terrorism Operations Centre, CTOC) londoni székhelyén elmondott beszédében közölte: 2022 januárja óta az MI5 a rendőrséggel együttműködve húsz olyan, iráni támogatással tervezett támadás megakadályozására tett ellenlépéseket, amelyek potenciálisan halálos fenyegetést jelentettek brit állampolgárok és más nemzetiségű nagy-britanniai lakosok számára.

McCallum szerint az iráni állami ügynökségek széles körben bíznak meg e tervek kivitelezésével bűnözőket, köztük nemzetközi kábítószer-kereskedőket, de ugyanígy kisstílű csalókat is. A brit kormány nemrégiben szankciókat jelentett be az iráni Forradalmi Gárda több vezetője ellen elsősorban brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő újságírók és jogvédő aktivisták fenyegetése miatt. E szankciók előzményeként az ITV News brit kereskedelmi televízió feltáró riportot közölt arról, hogy az iráni fegyveres testület egyik különleges egysége merényletterveket szőtt a londoni székhelyű Iran International médiatársaság két műsorvezetője ellen.

A riportműsorban elhangzott, hogy iráni hírszerzési ügynökök 200 ezer dollárt ajánlottak egy embercsempésznek az Iran International két munkatársának meggyilkolásáért, az embercsempész azonban kapcsolatba lépett az ITV-vel és beszámolt az ügyről.

Nem sokkal később azonban mégis késes támadás érte Londonban a 36 éves Pouria Zeraatit, az Iran International újságíróját. Zerati a lábán sérült meg, de néhány napi kórházi kezelés után hazatérhetett. A támadás elkövetői a Scotland Yard szerint valószínűleg külföldre menekültek.

Az MI5 vezérigazgatója szerint a Nagy-Britanniát fenyegető általános terrorveszély egyik új sajátossága, hogy meredeken emelkedik a terrorizmus vonzáskörébe kerülő gyerekek aránya. McCallum elmondta: az MI5 által terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt vizsgálat alá vont személyek 13 százaléka 18 évesnél fiatalabb, és ez az arány három év alatt a háromszorosára emelkedett. A titkosszolgálati vezető szerint a fiatalokat elsősorban a szélsőségesen jobboldali indíttatású terrorizmus vonzza. Az MI5 vezérigazgatója elmondása szerint a szolgálat által végzett terrorellenes tevékenység 75 százaléka az iszlamista szélsőséghez, a fennmaradó 25 százalék a szélsőjobboldali terrorizmushoz kötődik.

McCallum megjegyezte, ismét növekszik az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentette fenyegetettség, és bár ez a szerveződés nem ugyanaz, mint tíz évvel ezelőtt volt, de újrakezdte a terrorizmus exportjára irányuló erőfeszítéseit. A titkosszolgálati vezető szerint 2017 óta az MI5 a társszervekkel együtt 43 olyan terrortámadási tervet hiúsított meg, amelyek az előkészítés előrehaladott szakaszában voltak.

Borítókép: Nincsenek biztonságban a britek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.