A Draghi-jelentés a figyelemelterelés mesterműve volt

Philip Pilkingtonnal, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával Európa versenyképességének helyreállításáról, az energiaárak emelkedéséről, az orosz–ukrán háború gazdasági következményeiről, valamint a nemrég kiadott Draghi-jelentésről beszélgettünk. Állítsák le az orosz–ukrán háborút és szüntessék meg a szankciókat! – nyilatkozta a szakértő.

2024. 10. 04. 10:04
Philip Pilkington
Philip Pilkington Forrás: Magyar Külügyi Intézet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európa versenyképességének helyreállítása csak egy a soros magyar elnökség által megnevezett célkitűzésekből, de talán kijelenthetjük, hogy ez a legfontosabb. Úgy gondolja, hogy ez annak tudható be, hogy – ahogyan azt Ön is megemlítette Az európai unió versenyképességének helyreállítása című munkájában – a versenyképesség számos más területet befolyásol?
– Gazdasági szempontból a versenyképesség a legfontosabb cél. Természetesen más célok fontosabbak lehetnek például politikai vagy geopolitikai nézőpontból. Ám a gazdaság kétségtelenül számos más területre is hatással van. Az Európai Szén- és Acélközösség 1951-es megalakulásáig visszamenőleg az Európai Unió elsősorban egy gazdasági unió volt. Az 1950-es évektől kezdve egészen 2022-ig az Európai Uniónak mindig volt egy koherens gazdasági terve, és ez adta az unió alapját. Ma, amikor az európai versenyképesség kezd összeomlani az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos szankciók nyomása alatt, ez is kezd eltűnni. 

Az alapvető probléma viszonylag egyszerű: magasak az energiaárak. A magas energiaárak oka is meglehetősen egyértelmű: Európa már nem olcsó orosz vezetékes gázt vásárol, hanem drága amerikai (és egyre inkább orosz) cseppfolyósított földgázt (LNG). 

Az LNG körülbelül negyven százalékkal drágább, mint a vezetékes gáz. 

Ezek a megemelkedett energiaárak számos úton rombolják Európa versenyképességét, amelyeket a jelentésben is bemutattunk.

– A tanulmányban megemlítette, hogy az Európai Bizottságnak azonnal át kellene értékelnie az energiapolitikáját. Milyen további lépéseket tehet az Európai Bizottság annak érdekében, hogy segítsen helyreállítani Európa versenyképességét? Mi a helyzet más intézményekkel, mint például az Európai Parlament?
– Állítsák le az orosz–ukrán háborút és szüntessék meg a szankciókat – ennek kellene lennie minden európai intézmény legfőbb céljának! Jelenleg azt állítják, jogosan vagy tévesen, hogy az ukrán hadsereg tette tönkre az Északi Áramlat gázvezetéket. Ha ez így van, akkor Németországnak azonnal el kellene kezdenie a vezetékek javítását. 

A háborút ezután le kellene állítani, és Európának azonnal hozzáférést kell kapnia az olcsó orosz vezetékes gázhoz. Az energiaárak így csökkenni tudnának.

Az emberek számlái visszaesnének a háború előtti szintre, az európai gazdaság pedig visszatérhetne a normális kerékvágásba, és az európai versenyképesség jövőjére vonatkozó reális, megvalósítható tervekre összpontosíthatnánk.

– Mi a véleménye a nemrég megjelent Draghi-jelentésről, amelyet az Európai Parlament képviselői élesen bíráltak?
– A Draghi-jelentés a figyelemelterelés mesterműve volt. Az egész jelentésben Draghi mindössze néhány mondatban említi az energiaárakat. A Draghi-jelentés teljesen másodlagos kérdésekre, problémára összpontosít. 

Nekem az a véleményem, hogy az Európai Bizottság felismeri, hogy Európa komoly, sőt egzisztenciális gazdasági problémákkal néz szembe, de nem akarja megvitatni a valódi kiváltó okokat, mert továbbra is elkötelezett egy kudarcba fulladt kelet-európai háború mellett. 

Európának kétségbeesetten új vezetőségre van szüksége, hogy a valódi problémák kerüljenek előtérbe. A régi vezetés a szemünk láttára hitelteleníti el önmagát. 

Borítókép: Philip Pilkington (Forrás: Magyar Külügyi Intézet) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.