Rekordméretű migránshajó érkezett a Kanári-szigetekre

A Vöröskereszt tájékoztatása szerint Gran Canarián még soha nem kötött ki olyan hajó, amelyre ennyi embert zsúfolt volna fel a migránsmaffia, kockára téve az életüket.

2024. 10. 22. 18:06
Migrants intercepted by Maritime Rescue sit on line after being taken to Puerto de los Cristianos, on the Canary Island of Tenerife, on May 8, 2024. About 50 migrants, several of them in poor health, according to the Spanish Red Cross, have been intercepted by Maritime Rescue near La Tejita Beach, and taken to Puerto de los Cristianos on the Canary Island of Tenerife. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
Migránsok a Kanári-szigeteken Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 231 illegális afrikai bevándorló ült azon a kis hajón, amit a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria közelében vettek észre, majd húztak partra a hatóságok. A Vöröskereszt a mentés után azt a tájékoztatást adta a sajtónak, hogy soha nem érkezett még olyan hajó erre a szigetre, amelyre ennyire sok embert ültetett volna fel a migránsmaffia.

Az utazók között példátlanul sok, 58 kísérő nélkül érkező gyermek, illetve 13 nő is volt. Három főt a szárazföldre érkezés után kórházba kellett szállítani, de egyikük állapota sem volt súlyos. A bevándorlók azt mondták, hogy 11 napja indultak el Gambiából, azóta hányódtak a nyílt vízen úgy, hogy gyakorlatilag mozdulni sem tudtak egymástól.

Október első két hetében már több mint kétezer afrikai érkezett illegálisan csak a Kanári-szigetekre, ami 76 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, tehát a régiót sújtó migrációs nyomás továbbra sem csökken.

Egész Spanyolország statisztikáját tekintve pedig az látszik, hogy idén már több mint 45 ezer fő kötött ki valamelyik tengerparti városban, ami pedig 23 százalékkal haladja meg a tavalyi számokat. Ezek azonban csak a hivatalos adatok, vagyis azokról a migránsokról szólnak, akiket a parti őrség húz ki a szárazföldre, és akiket ezután menekültközpontokba küldenek. Arról viszont nincsenek adatok, hogy hány illegális bevándorló érkezik meg az éjszaka leple alatt úgy az országba, hogy a hatóságok észre sem veszik őket.

 

Borítókép: Migránsok érkeztek a Kanári-szigetekre (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.