Ritka tüdőbetegségben szenved a hercegnő

Mette-Marit norvég trónörökösnő kénytelen szüneteltetni királyi kötelességeit súlyos tüdőfibrózisa miatt, miközben a norvég királyi család további botrányokkal néz szembe Marius Borg Høiby, a hercegnő fia körüli vádak kapcsán.

2024. 10. 23. 21:30
Mette-Marit norvég hercegnő
Mette-Marit norvég hercegnő Fotó: Ritzau Scanpix via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia trónörökösnője, Mette-Marit ritka tüdőbetegsége miatt kénytelen szüneteltetni királyi feladatait. A királyi palota hivatalosan is megerősítette, hogy Mette-Marit hercegnő legalább egy hétre felmentést kap kötelességei alól, hogy kezelje súlyos tüdőfibrózisát. Ez a krónikus és gyógyíthatatlan betegség légzési nehézségeket okoz, mivel hegesedést vált ki a tüdőben.

A krónikus tüdőbetegsége miatt szedett gyógyszerek okozta mellékhatások miatt Mette-Marit hercegnő betegszabadságra kényszerül, kezdetben egy hétig

– fogalmazott közleményében a palota.

 A betegség már korábban is akadályozta a hercegnő királyi tevékenységeit, többször is le kellett mondania vagy csökkentenie kellett hivatalos megjelenéseinek számát. Haakon koronaherceg egy tavaly publikált hivatalos életrajzban kifejtette, hogy felesége soha nem fog teljesen felépülni, de a betegség szerencsére nem romlik drasztikusan. 

A tüdőfibrózis egy súlyos, krónikus betegség, amely során a tüdőszövetek fokozatosan megkeményednek és hegesednek. Ennek következtében a tüdő rugalmassága csökken, ami megnehezíti a megfelelő légzésfunkció fenntartását. A tüdőfibrózis pontos oka gyakran ismeretlen, de számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához. A tüdőfibrózis tünetei közé tartozik a légszomj, különösen fizikai aktivitás során, tartós köhögés, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, valamint súlycsökkenés.

Botrány a királyi családban

A norvég királyi család az utóbbi hónapokban Mette-Marit fia, Marius Borg Hoiby körüli botrányok miatt került a figyelem középpontjába. 2024 augusztusában Hoiby volt barátnői többszörös bántalmazással vádolták, miközben beismerte, hogy az incidens során alkohol és kokain hatása alatt volt.

Az oslói rendőrség tovább bővítette a vádpontokat fenyegetés és lopás vádjával, ami újabb botrányhoz vezetett a királyi család számára.

Párizsban Haakon herceg a norvég sajtónak elmondta: „Komoly ügyről van szó, amikor a rendőrség ilyen módon beavatkozik, de nem helyes, ha részletekbe menően beszélek az ügyről.”

Mette-Marit hercegnő és Haakon norvég herceg
Mette-Marit norvég hercegnő és Haakon norvég herceg Fotó: Ritzau Scanpix via AFP

Marius Borg Hoiby a királyi család tagjaival él, de nincs királyi címe vagy hivatalos kötelezettsége. Emlékezetes, 2001-ben Mette-Marit és Haakon házassága is nagy visszhangot váltott ki, mivel Mette-Marit egyedülálló anyaként érkezett a királyi családba, és korábban olyan személlyel volt kapcsolata, akit drogügyek miatt ítéltek el. Azonban az azóta eltelt évek alatt Mette-Marit tiszteletre méltó alakja lett Norvégia királyi családjának.

Borítókép: Mette-Marit norvég hercegnő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.