Újjáépül a modern vasfüggöny? Lengyelország válasza a kettéosztott világrend kihívásaira

Lengyelország az év végéig nekilát modern védelmi vonalak kiépítésének Belarusszal közös határán, reagálva a régiót érintő növekvő geopolitikai feszültségekre.

Forrás: Reuters2024. 10. 05. 9:30
Lengyel-belarusz határ
Lengyel-belarusz határ Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország bejelentette, hogy még az év vége előtt nekilát az első védelmi vonalak kiépítésének Belarusziával közös határán, válaszul a régióbeli geopolitikai változásokra. Cezary Tomczyk lengyel védelmi miniszterhelyettes egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a projekt célja a határok megerősítése az északkeleti szektorban, amit a 2022-es ukrajnai orosz invázió indokolt – írta meg a Reuters.

Varsó tízmilliárd zlotyt, azaz körülbelül 2,6 milliárd dollárt szán 2028-ig a védelem megerősítésére, beleértve a megfigyelő- és felderítő rendszerek, valamint drónelhárító rendszerek kiépítését.

Tomczyk hangsúlyozta, hogy a következő három hétben már elvégzik az „Keleti pajzs” elemeinek első tesztjeit lengyel katonai gyakorlótereken, és az év előtt megkezdik az első védelmi elem kiépítését az északi és keleti határoknál. A projektet Litvániával, Lettországgal és Észtországgal, valamint brit és amerikai erőkkel együttműködve fejlesztik.

Úgy tűnik, Lengyelország komolyan veszi a védelmi kiadások növelését, hiszen a háborús helyzetre adott válaszként 2024-ben a GDP 4,2 százalékát, míg 2025-ben tervezetten 4,7 százalékát költi védelemre. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter kifejezte, hogy a kiadások további növelésére is szükség van, különösen a közel-keleti harcok eszkalációja miatt, ami elterelheti a nemzetközi figyelmet, Lengyelország és a térség biztonságáról.

Borítókép: Lengyel–belarusz határ (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.