Ukrajna nem fél Trump győzelmétől

Ukrajna elnöki hivatalának vezetője, Andrij Jermak nyilatkozott arról, hogy az ország nem fél Donald Trump győzelmétől az amerikai elnökválasztáson. Jermak hangsúlyozta, hogy egyik elnökjelölt sem akarja megengedni Vlagyimir Putyinnak, hogy megnyerje a háborút.

2024. 10. 27. 14:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Trump volt amerikai elnök republikánus elnökjelölt találkozója látható New Yorkban 2024. szeptember 27-én.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Trump volt amerikai elnök republikánus elnökjelölt találkozója látható New Yorkban 2024. szeptember 27-én. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RBC-Ukrajna beszámolója szerint Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője interjút adott a Corriere Della Sera olasz lapnak, amelyben kifejtette Ukrajna álláspontját az amerikai elnökválasztással kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kamala Harris alelnök mellett áll az Eisenhower Executive Office Buildingben, a Fehér Ház épületében 2024. szeptember 26-án Washingtonban.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kamala Harris alelnök mellett áll az Eisenhower Executive Office Buildingben, a Fehér Ház épületében 2024. szeptember 26-án Washingtonban (Fotó: Getty Images via AFP)

Nem félünk, hiszen közel három éve háborúban állunk. Nyilvánvaló, hogy számunkra az Egyesült Államok politikája nagy jelentőséggel bír, ők a fő szövetségesünk. És jól tudjuk, hogy az amerikai társadalom velünk van

 – mondta Jermak.

Emlékeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közelmúltbeli találkozóira Joe Bidennel és Kamala Harrisszel, amelyeket „melegnek” jellemzett. Jermak szerint Zelenszkij Trumppal való találkozója is „nagyon jól sikerült”.

Jelen voltam, nem árulok el részleteket, mivel zárt ajtók mögött zajlott, de elmondhatom, hogy az Egyesült Államokból azzal a meggyőződéssel tértünk vissza, hogy egyik jelölt sem akarja megengedni Putyinnak, hogy megnyerje ezt a háborút, és hogy a katonai támogatás folytatódni fog

 – jegyezte meg az elnöki hivatal vezetője.

Jermak kiemelte, hogy Trump is beszél az igazságos béke szükségességéről. Hozzátette, hogy bár a Republikánus Párt különbözik a Demokrata Párttól, jól tudják, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát.

Az amerikai elnökválasztásra 2024. november 5-én kerül sor, ahol a fő verseny a republikánus Donald Trump és a demokrata Kamala Harris között zajlik. A legutóbbi felmérések szerint Trump enyhe előnnyel vezet Harrisszel szemben, bár egy Bloomberg-felmérés szerint a jelöltek fej-fej mellett állnak hét kulcsfontosságú államban.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Trump volt amerikai elnök republikánus elnökjelölt találkozója látható New Yorkban 2024. szeptember 27-én (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.