Az EU-pénzekről tárgyal Brüsszelben Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a következő egy hétben Brüsszelben, Rómában és Berlinben is tárgyal majd. A diplomáciai menün az unió hétéves keretköltségvetése, illetve az Európai Néppárt jövője is szerepel.

Judi Tamara
2020. 02. 03. 5:55
SÁNCHEZ, Pedro; ORBAN, Ludovic; MORAWIECKI, Mateusz; ANASZTASZIADISZ, Nikosz; PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; PLENKOVIC, Andrej; ABELA, Robert; SANTOS DA COSTA, António Luís; RATAS, Jüri; BABIS, Andrej
A kohézió barátai többet kérnek MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelbe érkezik hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az uniós csúcsintézmények vezetőivel, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács első emberével egyeztessen. A Magyar Nemzet kérdésére az Európai Bizottság azt közölte: a miniszterelnök és Von der Leyen számos, az EU-t érintő kihívásról tárgyal. A bizottsági elnök szóvivője nem erősítette meg, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolata is a témák között szerepel, de borítékolható, hogy érintik e kérdést is. Feltételezhetően a gyorsviziten az unió hétéves keretköltségvetése lesz a fontosabb ügy, erről Michel folyamatosan egyeztet a tagállamokkal.

A kohézió barátai többet kérnek

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök a hét végén vett részt a Kohézió barátai elnevezésű 16 tagú csoport – a közösségi fejlesztési pénzekből részesülő déli és kelet-közép-európai tagállamok – egyeztetésén a portugáliai Bejában. Orbán hangsúlyozta, egyelőre igen messze vannak az álláspontok a keretköltségvetésről. – A viták elején vagyunk – mondta, hozzátéve: olyan büdzsére lenne szükség, amely a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja a tagállamoknak, továbbá ösztönözni kell azokat a tagországokat, amelyek készen állnak az adók csökkentésére.

Orbán Viktor beszélt arról is: az elmúlt években az európai gazdaságpolitikát Brüsszelben elrontották, és ennek hamarosan látni fogjuk a nyilvánvaló következményeit. – A britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet – mondta a kormányfő a brexitről.

A kormányfő-pártelnök a hét végén kizárta, hogy a közeljövőben bármikor is bejelentené a Fidesz az EPP-ből való kilépését. Az EPP egyébként szintén ma ül össze, de információink szerint Orbán nem találkozik a pártcsalád elnökével, Donald Tuskkal. A kormányfő Rómába indul, ahol először Giu­seppe Conte kormányfővel, később pedig a jobboldali olasz pártok vezetőivel egyeztet.

Ahogy az a múlt héten kiderült, a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését várhatóan meghosszabbítják, azonban erről nem születik külön határozat, sőt feltehetőleg napirendre sem kerül. Egy hét múlva a miniszterelnök Berlinben tárgyal Angela Merkel kancellárral és Annegret Kramp-Karrenbauer­rel, a kereszténydemokrata CDU elnökével. A vasárnapi Welt am Sonntag szerint az EPP és a Fidesz kapcsolata biztosan napirenden szerepel Berlinben. Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfő, a Wilf­ried Martens Euró­pai Tanulmányok Központja elnöke az EPP és a Fidesz dilemmáját feszegető, hétvégi nyílt levelére válaszul Orbán Viktor azt írta: „az erős Euró­pa, a szubszidiaritás, a decentralizáció zene a magyarok füleinek”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.