Az iszlamisták húznak hasznot a líbiai káoszból

Kihasználják a szélsőséges iszlamista csoportok a Halifa Haftár tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg és a nemzetközileg elismert tripoli kormány közötti összecsapások nyomán kialakult káoszt: egy az Iszlám Államhoz lojális tömörülés máris akcióba kezdett a fővárostól délre, a dzsihadisták három embert öltek meg.

2019. 04. 10. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merész lépést tett Halifa Haftár tábornok azzal, hogy múlt csütörtökön offenzívát indított az állami funkciókat ellátó, a nemzetközi közösség által 2014-ben felállított tripoli kormányzat ellen, azonban túlbecsülte magát, illetve az általa vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) félkatonai formáció erejét – szakértők legalábbis így értékelik az észak-afrikai országban történteket.

Az African Arguments nevű elemzőportál szerint Haftár kétségtelenül abban a reményben indult útnak, hogy az irányítása alatt álló mintegy 25 ezer észak-líbiai harcossal könnyedén elfoglalja Tripolit, és ezzel az ország egyetlen jelentős szereplőjévé válva kiterjeszti hatalmát az egész, olajban gazdag országra.

A hat napja tartó offenzíva azonban nem a befolyásos tábornok tervei szerint alakult, így három lehetséges forgatókönyv maradt: hosszasan elhúzódó harcok alakulnak ki a főváros déli részén, ahol jelenleg Haftár csapatai megrekedtek, feladja a küzdelmet és megalázottan visszavonul az ország keleti részébe, vagy pedig pusztító vereséget szenved.

A kialakult káosz mindenesetre kedvez a Moammer Kadhafi 2011-es meg­gyilkolása óta a versengő milíciák csataterévé vált országban erőre kapó dzsihadista csoportoknak: a Reuters tegnap arról írt, hogy egy az Iszlám Államhoz hű csoport megölt három embert, egy negyediket pedig elrabolt egy a fővárostól délre található településen, amely egyébként már a Haftárhoz hűséges erők ellenőrzése alatt áll.

A világ legmegosztottabb államaként számontartott, több mint száznegyven törzs által lakott hatmilliós ország sorsa egyelőre kiszámíthatatlan, nemzetközi szervezetek azonban egyönte­tűen aggodalommal figyelik a kialakult helyzetet: az ország fogolytáboraiban és embertelen befogadóközpontjaiban közép-afrikai menekültek ezrei várják, hogy folytathassák útjukat Európa felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.