Bepereli Hillary Clintont Kadhafi unokatestvére

A néhai diktátor rokona szerint az egykori külügyminiszter tehető felelőssé a 2011-es polgárháború kirobbanásáért.

2020. 10. 15. 5:55
null
Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LÍBIA

Pert indított a héten a volt líbiai diktátor, Moammer Kadhafi unokatestvére Hillary Clinton, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere ellen. A néhai líbiai vezető rokona, Ahmed Kadhafi a Sputnik orosz hírügynökségnek adott telefonos interjút, melyben arról beszélt, hogy jogi csapatát már megbízta a per elindításával és lefolytatásával. Kadhafi jelenleg a Líbiai Nemzeti Felszabadítási Front képviselője, a káoszba fulladt ország politikusa úgy véli,

Clinton tehető felelőssé a 2011-es polgárháború kirobbanásáért, továbbá a terrorizmus támogatásával is megvádolta a korábbi first ladyt.

Az interjúból az is kiderült, hogy Kadhafi által olyan dokumentumok is eljutottak jogi csapatához, melyeket az amerikai külügyminisztérium nem hozott nyilvánosságra, azonban a politikus szerint alátámasztják a Clinton ellen felhozott vádakat. A politikus úgy véli, országa a nyugati beavatkozás miatt sodródott az összeomlás szélére, az Egyesült Államok gyarmatosítási projektje ugyanis Líbiában is kudarcot vallott, ahogy az arab világ más területein is – fejtette ki. További részletek nem derültek ki az üggyel kapcsolatban, továbbá egyelőre az sem világos, hogy hol fogják elindítani a pert. Az interjú során Kadhafi köszönetet mondott Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek, amiért a líbiaiak mellé állt a polgárháború közepette. Líbia jelenlegi helyzetéről azt nyilatkozta: mihamarabb rendezni kell a helyzetet, ehhez pedig arab szövetségre van szükség, hiszen egyáltalán nem egyedülálló az a jelenség, ami az észak-afrikai országban történik.

– Ugyanez a helyzet az egész Közel-Keleten, többek közt Szíriában és Irakban is

A volt first lady Barack Obama első külügyminisztere volt, a bengázi konzulátust ért támadást követően azonban John Kerry váltotta posztján Fotó: MTI

– mutatott rá a néhai diktátor unokatestvére. Hillary Clinton 2009 és 2013 között, az első Barack Obama-adminisztráció idején volt az Egyesült Államok külügyminisztere. Akkoriban nemzetközi szinten és az Egyesült Államokon belül is erőteljes kritikát kapott Clinton tevékenysége, különösen a Bengáziban működő amerikai konzulátus épületét 2012. szeptember 11-én ért fegyveres támadás után. A merénylet során az akkori líbiai nagykövet, Christopher Stevens életét vesztette. Az eseményeket követően Clintont leváltották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.