Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket

Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.

2020. 06. 03. 7:49
null
A Fidesz–KDNP EP-delegációjának vezetője aláhúzta, készek a párbeszédre Fotó: Genevieve ENGEL Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet sokat hozzátenni Wolfgang Schüssel nyilatkozatához, az egykori osztrák kancellár véleménye is egyértelműen alátámasztja, hogy Donald Tusk volt az, aki felrúgta a Fidesz és az Európai Néppárt korábbi vezetése közötti megállapodást, miszerint közösen fogalmaznak meg ajánlásokat a jövőbeli kapcsolatról – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás azzal kapcsolatban, hogy Schüssel egy friss lapinterjúban csalódottan elárulta: Donald Tusk, a pártcsalád elnöke gyakorlatilag megszüntette a néppárti bölcsek munkáját, pedig azok konstruktív tárgyalásokat folytattak a Fidesszel.

– Amikor 2019 tavaszán felfüggesztettük a tagságunkat a néppártban, megállapodtunk arról, hogy a bölcsekkel közösen fogalmazunk meg ajánlásokat. Tusk tavaly novemberben a néppárt élére került, majd próbálta ráerőltetni a saját álláspontját a bölcsekre. A Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering alkotta néppárti testület hiába mondta, hogy jó úton haladnak a dolgok, az Európai Néppárt elnöke szélnek eresztette őket – mondta a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának a vezetője, emlékeztetve: pár hónapja arra is fény derült, hogy Tusk hiába terjesztette, hogy a bölcseknek a magyar kormánypártról szóló jelentése már az asztalán van, végül mindössze egy szóbeli egyeztetés történt velük.

– Ismert az a bölcsesség, hogy vagy a probléma része vagy, vagy a megoldásé. Egészen nyilvánvaló, hogy Donald Tusk a probléma része, nem a megoldásé – szögezte le Deutsch Tamás, aki szerint „mióta néppárt a néppárt, ilyen nem fordult elő”, nem vont még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt. A Fidesz egyik alapítója az elmúlt hetek eseményeire reagálva felhívta a figyelmet: az Európai Néppárt elnöke nyilvánvaló hazugságokat állítva támadta a magyar vírustörvényt, majd odáig ment, hogy lenácizta a magyar kormányfőt, sőt a friss nyilatkozatai alapján továbbra sem enged a Magyarországot támadó hangnemből.

A Fidesz–KDNP EP-delegációjának vezetője aláhúzta, készek a párbeszédre
Fotó: Európai Parlament

– Orbán-fóbiában szenved, és a Kaczyński ellen folytatott politikai dzsihádjában minden erejével a magyar miniszterelnököt támadja. Sajnos a néppárt működését is ennek, a lengyel belpolitikai csatározásnak rendeli alá – húzta alá. Az EP-képviselő elárulta azt is, hogy még Manfred Weber, a néppárt parlamenti frakciójának vezetője is az uniós joggal összeférőnek ítélte meg a magyar rendkívüli jogrendet.

– Pedig rá sem mondanánk, hogy imádja Orbán Viktort! – tette hozzá. A kérdésünkre, hogy a bölcsek munkájának vége egyúttal a Fidesz hasonló testülete (tagjai: Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József) megbízatásának végét is jelenti-e, Deutsch Tamás elmondta: a Fidesz tárgyalódelegációjának feladata a néppárti bölcsekkel való kapcsolattartás, így ők bármikor készen állnak a konstruktív párbeszédre.

A megbeszélések vége

– Intenzív, érzelmes és egyúttal vitás megbeszéléseket folytattunk, amelyek véleményem szerint eredményre vezettek. Aztán jött Donald Tusk, és egyszerre vége lett mindennek – nyilatkozta az osztrák Die Pressének Wolfgang Schüssel. A osztrák exkancellár kijavította az újságírót, miszerint már csak „volt” tagja a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcseknek, pedig korábban Joseph Daul kérte fel őt a feladatra. – Csalódott vagyok a történtek miatt – hangoztatta, hozzátéve, hogy az igazságügyi, illetve az Európai Bíróság joghatóságát érintő kérdésekben is megtalálták a kompromisszumot a Fidesszel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.