Egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a németországi zsidók

Nőtt az antiszemitizmus Németországban – derült ki a hallei zsinagóga megtámadásának évfordulóján közzétett felmérésből.

Forrás: Deutsche Welle, Der Tagesspiegel2020. 10. 09. 14:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország a ma egy évvel ezelőtt a Szász-Anhalt tartománybeli Halle városban történt, az egész országot megrázó antiszemita merényletre emlékezik. Miközben a berlini kormány a zsidókat ért folyamatos atrocitásokra reagálva igyekszik minél több védelmet nyújtani a kisebbségnek, a Deutsche Welle szerint sokan még mindig úgy érzik, a hatóságok félvállról veszik a helyzetet.

Emlékezetes, tavaly ilyenkor a ma már 28 éves Stephan B. megpróbálta elkövetni a holokauszt óta a legsúlyosabb antiszemita támadást Németországban. A férfi házi készítésű fegyverekkel és gránátokkal próbált behatolni a város zsinagógájába a zsidó naptár legszentebb ünnepén, jom kippur napján. A támadó főként a zsidó közösség saját óvintézkedései miatt bukott meg, ugyanis az erősen zárt ajtókon nem tudott bejutni az épületbe, miközben a biztonsági kamera is rögzítette az eseményeket. A férfi mielőtt elmenekült volna, kioltotta két személy – egy férfi és egy nő – életét.

A német közszolgálati portál emlékeztet, hogy a tavaly ősszel, jom kippur napján elkövetett merényletben a német rendőrségnek is komoly felelőssége volt,

a hatóságok ugyanis nem vették észre a zsinagóga mellett haladó férfit szökés közben.

Azt is sokan felróják a hatóságoknak, hogy nem léptek fel megfelelően az online térben tomboló szélsőséges jobboldali és neonáci gyűlöletbeszéd ellen, amely a túlélők szerint első számú forrás lehetett a terrorista számára.

Még tart a nyomozás

Korábbi sajtóhírek szerint Stephan B. tárgyalása még nem zárult le, szeptemberben újabb videó került elő a támadásról, amelyet maga Stephan B. vett fel a kabátjához rögzített kamerával. A felvételen azok a pillanatok is tisztán látszódnak, amikor a férfi vegyszerekkel töltött üvegpalackokat dobott a zsinagóga falára. A 45 perces videóban Stephan B. angolul is megszólalt, hogy átkozza magát, valamint a nem működő fegyvereit.

A folyamatban lévő tárgyalásokon az épületben tartózkodók is részt vehettek, az 52 túlélő számára így lehetőség nyúlt, hogy hangot adjanak a zsidó közösség álláspontjának. A vallási csoportból többen felszólaltak, köztük Rebecca Blady is, aki elmondta, hogy a holokauszt során nagymamája soha nem tudott felszólalni a német bíróságon, neki viszont megvan erre a lehetősége és szeretne élni vele.

– Az antiszemitizmus újra erősödik Németországban. Az elmúlt két évben jelentősen megnőttek a németországi zsidók és zsidó intézetek elleni bűncselekmények, beleértve az erőszakos cselekményeket is – nyilatkozta pénteken Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője a Der Tagesspiegel német napilapnak, egy évvel a hallei zsinagóga megtámadása után.

– Németország rendkívüli felelősséggel tartozik a zsidó életért – tette hozzá Haldenwang, majd kihangsúlyozta, hogy a németországi zsidóknak van okuk aggódni az erőszak és az ellenségeskedés miatt.

A BfV vezetője szerint a biztonsági szolgálatoknak éberebbnek kell lenniük a vallási közösséggel kapcsolatban és fel kell hívni a társadalom figyelmét arra, hogy együttműködés szükséges a kialakuló antiszemitizmus elleni küzdelemben. Haldenwang úgy véli, hogy a német szélsőséges csoportok radikalizálódása ugyanolyan forgatókönyv szerint halad, mint például az iszlamisták esetében.

– A háttérben gyakran személyes kapcsolatok, iskolai vagy munkahelyi kudarcok állnak. Ezek az emberek a kisebbségi csoportokat okolják saját élethelyzetükért, majd a szélsőségek irányába mozdulnak el – mutatott rá a vezető.

Németország statisztikai adatai szerint a tavalyi évben összesen 2032 antiszemita támadást történt Németországban, az antiszemita támadások sorozata pedig idén is folytatódik. A hónap elején a hamburgi zsinagóga előtt támadtak rá egy zsidó diákra. A rendőrségi közleményben antiszemita indíttatású támadásként említik az esetet, továbbá kihangsúlyozták, hogy a gyanúsított zsebében egy papírlap volt, amely horogkeresztet ábrázolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.