Elzárja magát a számító szomszédaitól Nigéria

A rendkívül szigorú rendelkezés a kormány álláspontja szerint meghozta a várt eredményeket, így előreláthatólag legalább január 31-ig érvényben marad.

2019. 11. 27. 15:03
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónapja tartja zárva Nigéria összes szárazföldi határát, hogy így küzdjön a fegyver- és drogcsempészet ellen. A rendkívül szigorú rendelkezés a kormány álláspontja szerint meghozta a várt eredményeket, így előreláthatólag legalább január 31-ig érvényben marad. Geoffrey Onyeama külügyminiszter közölte, addig nem várható a határnyitás, amíg Nigéria szomszédai nem tartják be az áruk eredetmegjelölésének szabályait. Ennek a rendszernek az a célja, hogy megakadályozza az olcsó külföldi, főként kínai dömpingáru bejutását a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség tagországaiba.

A megcélzott ország ebben az esetben Benin. A statisztikák szerint ebbe az aprócska országba olyan mennyiségű árut importálnak, amit a 11 milliós lakosság biztosan nem tud elfogyasztani, így fennáll a gyanú, hogy a javak legnagyobb részét a kétszázmilliós Nigériába akarják csempészni. A regionális viszonylatban hatalmas ­nigériai gazdasági potenciál azonban nem feltétlenül mutatkozik meg a lakosoknak a mindennapokban. A határzárás miatt az élelmiszerárak nagyjából 14 százalékkal növekedtek, s az első számú élelmiszer, a rizs ára megkétszereződött. A kormány arra szólította fel a lakosságot, hogy legyen hazafias, és egyen nigériai rizst, ám időbe telik, amíg a hazai termesztők képesek lesznek az igényt kielégíteni, hiszen mindeddig számítottak az importra. A nigériai lakosság mintegy fele a szegénységi küszöb alatt él, így az árak megemelkedése súlyos gondot jelent, ahogy a határ menti településeknek is, amelyek a kereskedelemből éltek.

A kormány szerint viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy a zárlattal számos fegyvert és robbanószert nem tudtak becsempészni az országba, így sikerrel veszik fel a harcot az embercsempészek és a terroristák ellen. Nigéria Fekete-Afrika első számú célországa a migránsoknak, s itt működik a Boko Haram iszlamista terrorszervezet is, amely ellen a nigériai kormány az ENSZ és az Európai Unió segítségével harcol. Ez utóbbi nagyjából hatvan jármű átadásával segítette a nigériai hadsereget a küzdelemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.