Fegyveres erőszakra készülnek az amerikai tagállamok

Mind az ötven amerikai államban és a fővárosban, Washingtonban készültségbe helyezték a rendfenntartó erőket, hogy elejét vegyék olyan erőszakos tömegmegmozdulásoknak Joe Biden megválasztott amerikai elnök szerdai beiktatása alkalmával, mint amilyen január 6-án történt a washingtoni Capitolium ostromával.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2021. 01. 17. 13:08
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Washington, 2021. január 14. A nemzeti gárda katonái a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium elõtt 2021. január 13-án. A Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalanságát legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erõszakkal behatoltak a Capitoliumba. MTI/EPA/Samuel Corum Fotó: Samuel Corum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy Donald Trump leköszönő elnök hívei fegyveresen vonulhatnak a tagállamok fővárosaiban a helyi törvényhozás épületéhez. Máris Washingtonba rendelték a Nemzeti Gárda több ezer tagját. A Capitolium környéki utcákat betontömbökkel és acélkerítésekkel torlaszolták el, a National Mallt pedig – ahol a tömeg össze szokott gyűlni az elnöki beiktatások alkalmával – a titkosszolgálat kérésére lezárták. Joe Biden csapata már korábban felszólította az amerikaiakat, hogy ne utazzanak a fővárosba a beiktatásra a koronavírus-járvány miatt.

A szövetségi államok is sorra hozzák a megelőző intézkedéseket a helyi törvényhozási épületek ablakainak bedeszkázásától a felvonulások betiltásáig. Maryland, Új-Mexikó és Utah kormányzói szükségállapotot rendeltek el, Kaliforniában, Pennsylvaniában, Michiganben, Virginiában, Washingtonban és Wisconsinban mozgósították a Nemzeti Gárdát, Texas pedig már tegnap lezárta parlamentje épületét, és ki sem nyitja a Biden beiktatása utáni napig. A texasi közbiztonsági minisztérium szerint olyan felderítési információk jutottak birtokukba, hogy szélsőségesek akarnak beszivárogni a tervezett felvonulások tiltakozói közé „erőszakos cselekedetek elkövetése végett”. Ralph Northam, Virginia kormányzója kerek perec kijelentette:

– Ha valaki azt tervezi, hogy hátsó szándékkal ide vagy Washingtonba jön, azon nyomban forduljon vissza és menjen haza. Ők nem kívánt személyek sem nálunk, sem a fővárosban. Ha pedig mégis idejönnek, Virginia készen fog állni.

Elemzők szerint azok az államok vannak leginkább kitéve az erőszaknak, ahol a legelkeseredettebb választási csaták dúltak a novemberi elnökválasztás idején. Ezek egyike Michigan, ahol a törvényhozás épületét kétméteres kerítéssel vették körül.

– A legrosszabbra készülünk, de bízunk benne, hogy akik a törvényhozás elé jönnek tüntetni, békésen fogják csinálni

– reménykedett Joe Gasper állami rendőrfőnök. Az épület körül egyébként legalább február közepéig fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak. A fokozott készültség állítólag nem alaptalan: tavaly októberben hat embert tartóztattak le Gretchen Whitmer demokrata michigani kormányzó elrablási kísérletének vádjával. A csoport a nyomozók szerint arra is készült, hogy kétszáz emberrel megrohamozza a parlamentet és túszokat ejtsen.

Betiltott lőfegyverreklámok

A Facebook szombaton közölte, hogy átmenetileg, de legalább január 22-ig felfüggeszti a lőfegyverek kiegészítői és a személyi védelmet szolgáló katonai felszerelések hirdetéseinek elhelyezését az Egyesült Államokban. A közösségi oldal már korábban betiltotta a fegyverek és a lőszerek reklámozását. A döntést a Facebook azután hozta meg, hogy három szenátor és négy főügyész is felszólította a céget: ne helyezze az üzleti hasznot a demokrácia elé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.