„Felrobbant” a bécsi koalíció

Szeptember elején rendeznék meg az előre hozott parlamenti választást Ausztriában – derült ki Alexander Van der Bellen és Sebastian Kurz tegnapi találkozóját követően.

Magyar Nemzet
2019. 05. 20. 6:50
Austrian Vice-Chancellor Strache steps down
Korrupciós botrányba keveredett a Szabadságpártot vezető alkancellár Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elején rendeznék meg az előre hozott parlamenti választást Ausztriában – derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár tegnapi találkozóját követően, egy nappal azután, hogy Kurz bejelentette, felbontja a koalíciót

az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

– Elengedhetetlen, hogy az osztrákok esélyt kapjanak az újrakezdésre, hogy helyreállhasson a bizalom a kormányban – írta közleményében Van der Bellen. Kurz hangsúlyozta, hogy számára elsődleges fontosságú a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig. A kancellár és az államfő a következő napokban megbeszéléseket folytat Norbert Hoferrel, az FPÖ kijelölt vezetőjével.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videófelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Korrupciós botrányba keveredett a Szabadságpártot vezető alkancellár
Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett. A lemondott FPÖ-elnök úgy vélte: a videó nyilvánosságra hozását szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítették, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót. A volt alkancellár kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést. Elismerte ugyanakkor, hogy amit tett, az „butaság, felelőtlenség és hiba volt”, túlzott mértékű alkohol befolyása alatt állt, és az általa tett kijelentések ennek következtében „józanul tekintve katasztrofálisak és kifejezetten kínosak voltak”.

Az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz azonban szombaton úgy nyilatkozott: „Betelt a pohár”. Hozzátette, az FPÖ-vel folytatott megbeszélései alapján nem érzi úgy, hogy a Szabadságpárt hajlandó lenne az alapvető változásra, márpedig ez „több mint szükséges volna”. Az FPÖ árt a kormány reformterveinek és árt az ország tekintélyének is – mondta a kancellár. Szombaton több ezren tüntettek a koalíció felmondását követelve – közölte az MTI.

Herbert Kickl belügyminiszter időközben – az ügyre reagálva – az ÖVP-t vádolta meg. Szerinte így akarták kikényszeríteni visszavonulását a belügyminiszteri pozícióból. Arról is beszélt, a szabadságpárti belügyminisztérium régóta szálka az ÖVP szemében.

BURGENLAND IS VOKSOL

Előre hozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban is – jelentette be tegnap Hans Peter Doskozil szociáldemokrata tartományfőnök. Doskozil az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt koalícióját vezeti Burgenlandban. Ez az SPÖ és az FPÖ egyetlen tartományi szintű együttműködése. Doskozilt a tartományi parlament február 28-án választotta meg tartományfőnökké. A vitatott koalíciót elődje, az SPÖ jobboldali szárnyához tartozó Hans Niessl ütötte nyélbe négy éve. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.