Ismét felnyitják az amerikai elnökválasztás levélszavazatait

Georgia állam határozatának az értelmében ismét átvizsgálják, hogy történt-e csalás a szavazáskor.

2021. 05. 22. 18:01
null
Atlanta, 2020. november 5. A november 3-i amerikai elnökválasztásra, valamint kongresszusi választásokra beküldött levélszavazatokat dolgozzák fel Atlantában 2020. november 4-én. MTI/EPA/Erik S. Lesser Fotó: Erik S. Lesser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét felnyithatják a 2020-as amerikai elnökválasztás során leadott levélszavazatok egy részét az alaposabb kivizsgálás érdekében – hozta meg a döntést Georgia állam egyik bírósága.

Brian Amero bíró határozatának az értelmében Fulton megye mintegy száznegyvenötezer levélszavazatát ellenőrizheti egy aktivistákból álló csoport, amely a vizsgálódása során akár még elektronikus másolatot is készíthet.

A kilenc állampolgár még karácsony táján nyújtott be keresetet Fulton megyében a szavazás helytelen lebonyolítása miatt. Georgia állam lakosai szerint a voksok átvizsgálása ugyan nem fogja megváltoztatni a hitelesített választási eredményt, de bebizonyítja, hogy Fulton megye nem tartotta be az előírásokat, például helytelenül járt el a szavazatok dokumentásakor, illetve nem biztosított törvényes keretet a szavazás ellenőrzésére. A pénteki bírói döntés határozott előrelépést jelent azok után, hogy számos hasonló keresetet utasítottak el eddig Georgiában.

– Három próbálkozásunk is volt arra, hogy kiderítsük, mi a szavazás valódi eredménye, és úgy gondolom, hogy ezúttal ez valóban sikerülni fog – jelentette ki Garland Favorito, a választási felügyelőbizottság tagja és az ügy egyik felperese.

– Ez az ügy arról szól, hogy megvédjük Georgia lakosainak a szavazati jogát, hiszen ha hamis levélszavazatok is bekerültek a számlálásba, akkor azok megváltoztatták a választás eredményét

– tette hozzá.

Brad Raffensperger georgiai államminiszter pénteken állásfoglalásában üdvözölte a Fulton megyei bíró döntését.

– A kezdetektől fogva biztattam Georgia lakosait, hogy törvényes úton nyilvánítsák ki a választásokkal kapcsolatban felmerülő aggályaikat abban a megyében, ahol élnek. Fulton megye régóta híres arról, hogy helytelenül jár el a szavazások során, és ez érthető módon gyengítette a polgárok hitét a választási rendszerben. A szavazatok átvizsgálásának az engedélyezése lehetővé teszi, hogy jobban átláthassák a folyamatokat.

Kelly Loeffler, Georgia előző, republikánus párti szenátora – aki januárban, az amerikai szenátusi pótválasztáson demokrata párti kihívójával, Raphael Warnockkal szemben veszített – szintén kifejezte véleményét a bírósági ügyről:

– A 2020-as elnökválasztás során leadott levélszavazatokkal kapcsolatos következetlenségek sajnos súlyos kétségeket okoztak a választókban. Amero bíró döntése hasznos lépés az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a választói bizalom helyreállításához.

Az ügy pozitív kimenetele Egyesült Államok-szerte kikövezheti az utat ahhoz, hogy hasonló csoportok követelései is teljesülhessenek a szavazatok kivizsgálásához. Donald Trump előző elnök és republikánus szövetségesei több hónapot töltöttek el azzal, hogy kiderítsék, történt-e választási csalás a 2020-as szavazáskor. Az állami és a szövetségi bíróságok azonban sorra elutasították keresetüket, kétségbe vonva állításukat, miszerint Joe Biden demokrata párti elnök elcsalta a választást.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök a nemzethez intézett beszéde közben a washingtoni Fehér Házban 2021. január 19-én, az utolsó hivatali napján
Fotó: MTI/EPA/Fehér Ház

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.