Jóváhagyta a bíróság a spanyol jobboldal migránsellenes kampányát

Elfogadta a bíróság a spanyol jobboldal migránsellenes madridi kampányplakátját. A baloldal jelentette fel a Vox nevű pártot, mely szerintük gyűlöletkeltéssel próbált szavazókhoz jutni a régiós választásokon. A bíróság végül felmentette a jobboldalt, mert bár a plakát szövegének valóságtartalma kérdéses, „a migráns fiatalok nyilvánvaló problémát jelentenek Spanyolországnak”.

2021. 07. 08. 7:18
null
Ceuta, 2021. május 19. Marokkói illegális bevándorlók érkeznek a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelébe 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is. MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi Fotó: Dzsalal Morcsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban súlyos problémát jelentenek a migráns fiatalok Spanyolországnak, ezért jóváhagyta a jobboldal madridi választási plakátját a tartományi bíróság.

A migrációs válság kapcsán Budapestre is ellátogatott Santiago Abascal vezette Vox nevű párt a baloldal által gyűlöletkeltőnek értékelt plakáttal kampányolt a májusi, előrehozott madridi választásokon. A poszteren egy idős nő és egy bevándorló fényképe volt látható. Szövege szerint „egy kísérő nélküli migráns fiatal havonta 4.700 euróba kerül az államnak, miközben a nagymamád 426 euró nyugdíjat kap havonta”.

A szocialisták mielőbb el akarták távolíttatni a plakátot a fővárosból, ezért az ügyészséggel együtt feljelentést tettek a Vox ellen gyűlöletkeltés és rasszizmus miatt. A baloldali média mindeközben álhírként hozta le a plakáton szereplő adatokat. Az ügyet vizsgáló madridi bíróság néhány nappal később bűncselekmény híján lezárta az ügy aktáit, ami ellen a szocialista kormány fellebbezést nyújtott be, de a plakátokat végül nem sikerült a választás napjáig eltüntetni a fővárosból.

A madridi tartományi bíróság a héten hozta meg a végleges döntést az ügyben. A bírák jóváhagyták a Vox-plakátot, indoklásuk szerint azért, mert függetlenül attól, hogy a rajta szereplő adatok helytállóak-e vagy sem, a migráns fiatalok „nyilvánvaló társadalmi és politikai problémát jelentenek nemcsak belföldön, hanem az ország nemzetközi kapcsolataiban is”. A bíróság megjegyezte: a Vox a választási időszakban egyszer sem mutatott bűnözésre, erőszakra vagy gyűlöletkeltésre utaló jeleket, ezért a kampány szövegén keresztül képviselt ideológia „nem kezelhető betiltandó eszmeként”, hisz minden párt más értéket képvisel, egyik elképzelést sem lehet tiltani vagy kritizálni egy másikkal szemben. Úgy vélik, hogy a textus belefér a választási szereplők általános szóbeli túlzásainak körébe.

A spanyolországi baloldal képviselői elítélték a bíróságot a döntés miatt. Ione Belarra, a koalíciós kormányon lévő Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) új vezetője Twitter oldalán úgy fogalmazott: „A legkiszolgáltatottabb gyermekek soha nem jelenthetnek problémát társadalmunk számára. Az, hogy vannak, akik így tekintenek rájuk, az a nagy probléma országunknak.”

A fogyasztóügyi miniszter, Alberto Garzón pedig úgy vélte: „sokkal súlyosabb társadalmi és politikai problémának tűnik az, hogy egy bírósági intézményben vannak, akik így gondolkodnak ebben a kérdésben”.

A spanyolországi törvények gőzerővel védik az ország területére lépő kiskorúakat, ezért semmilyen körülmények között nem utasítják őket a határon túlra. Legutóbb a Marokkó és Spanyolország között áprilisban kirobbant diplomáciai konfliktus révén érkezett az országba 1.500 kísérő nélküli gyerek és fiatal, akiknek végül menedéket biztosítottak a félsziget régióiban, hogy tehermentesítsék a ceutai befogadó állomásokat. A jobboldali elnökök bár nem akartak több gyereket befogadni a velük járó anyagi és egyéb terhek miatt, végül kénytelenek voltak megtenni a lépést. A kormány, hogy enyhítse a kényszerérzetet, ötmillió eurót osztott szét azon régiók között, amelyek vállalták a migráns fiatalok ellátását.

Hivatalos statisztikai adatok szerint a Vox plakátjának szövegezése nem áll távol a valóságtól. 2020-ban összesen 96,1 millió eurót különítettek el közel kétezer befogadóhely fenntartására, ami azt jelenti, hogy egy fiatal eltartása körülbelül 4.200 euróba kerül az államnak. A migráns fiatalok ennek egy részét ugyan megkapják költőpénzként, nagyobb hányadát azonban a központok, illetve nevelők kezelik és költik el étkeztetésére, ruháztatásra, orvosi ellátására és iskoláztatására.

Borítókép: marokkói illegális bevándorlók érkeznek a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelébe 2021. május 18-án (MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.