Jóváhagyta a kóser és a halal vágás tilalmát az Európai Bíróság

A zsidók és a muszlimok a vallási hagyományaikat érzik fenyegetve az új törvény miatt.

2020. 12. 18. 20:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta azt a törvényt az Európai Bíróság, mely kimondja, hogy az állatokat tilos kábítás nélkül levágni Belgiumban, még a zsidó és muszlim kisebbségi csoportok számára is, annak ellenére, hogy a két kisebbségi csoport vallási előírásai szerint akkor kell az állatokat leölni, mikor még tudatuknál vannak. A rendelet értelmében az uniós tagállamok dönthetnek arról, hogy hatályba léptetik-e a törvényt vagy sem, azonban felhívták a figyelmet, hogy minden tagállamnak össze kell egyeztetnie az állatok jólétét és a vallásszabadságot.

Ennek a törvénynek az a lényege, hogy megtiltja az állatok levágását a hagyományos zsidó és muszlim szertartások szerint, megköveteli, hogy az állatokat leölésük előtt kábítsák el annak érdekében, hogy minél kevesebbet szenvedjenek

– olvasható a közleményben.

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága szerint a kóser és a halal vágás összeegyeztethetetlen az állatok jólétével. A közlemény hangsúlyozza továbbá, hogy a rendelet nem a vallási kisebbségek szokásait és hagyományait korlátozza, csupán annak egy aspektusát ezzel egyensúlyt teremtve az állatok jóléte, valamint a zsidó és muszlim hívők szertartásai között. Az állatvédő csoportok szimpatizálnak az Európai Bíróság döntésével, azonban a vallási csoportok nem értenek egyet a törvénnyel. A zsidó és muszlim vallási vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a rendelet korlátozhatja a vallásszabadságot, melyet az Unió Alapjogi Chartája szerint mindenkinek biztosítani kell, továbbá precedenst teremthet arra, hogy Európa-szerte bevezessék a törvényt.

– Ez a döntés a vártnál is tovább megy, hiszen az európai intézmények nemrégiben tett kijelentésével ellenkezik, amely szerint a zsidó életet kincsként kell kezelni és tiszteletben kell tartani

– jelentette ki Pinchas Goldschmidt, Moszkvában működő főrabbi.

Belgium Vallónia és Flandria tartományaiban 2017-ben lépett életbe az a törvény, mely megtiltja az állatok előzetes kábítás nélküli levágását, mert a helyi jogszabályok szerint a gyakorlat állatkínzásnak számít. A napokban meghozott törvényt a flamand parlament javasolta, melynek politikusai tudományos bizonyítékokra támaszkodva kijelentették, hogy az előzetes kábítás a legjobb módszer az állatok szenvedésének csökkentésére.

Európában már évtizedek óta tart a vita arról, hogy az állatok kábítás nélküli levágást be kell-e tiltani vagy sem. A jelenleg hatályban lévő uniós jogszabályok szerint az állatokat el kell kábítani azok leölése előtt. Ez idáig azonban kivételt képeztek a törvény alól a zsidó és muszlim kisebbségek, akik azokon a vágóhidakon elvégezhettek vallási szertartásaikat, melyek rendelkeztek erre vonatkozó engedéllyel. Az Európai Unió tagállamai közül Belgium 2018-ban és 2019-ben, Dánia 2014-ben, Svédország pedig már 1988-ban megtiltotta, hogy az állatokat kábítás nélkül vágják le a zsidó vagy muszlim hívők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.