Kelet-Jeruzsálem lángba borulásának a veszélyére figyelmeztetnek

Kilencven tüntető sebesült meg a palesztinok és és izraeli rendőrök közötti összecsapásokban.

Mártonffy Attila
Forrás: MTI, BBC, Deutsche Welle2021. 05. 09. 13:56
null
Jeruzsálem, 2021. május 8. Palesztinok menekülnek az izraeli rendõrök villanógránátjai elõl a Damaszkuszi kapu közelében Jeruzsálem óvárosában 2021. május 7-én. A tüntetések mindennapossá váltak, miután az izraeli hatóságok korlátozásokat vezettek be a Damaszkuszi kapunál, amely a palesztinok hagyományos találkozóhelye a ramadán idején. MTI/AP/Maya Alleruzzo Fotó: Maya Alleruzzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este újabb összecsapások robbantak ki Jeruzsálemben palesztinok és izraeli rendőrök között az óváros Kelet-Jeruzsálem felé vezető Damaszkuszi kapujánál.

A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, azok pedig villanógránáttal, gumilövedékkel és vízágyúval válaszoltak.

A Vörös Félhold palesztin mentőszolgálat szerint kilencven tüntető megsérült – közülük tizennégyet kórházba kellett vinni –, s legalább egy izraeli rendőr szenvedett sebesülést. A pénteki tüntetésen ennél nagyobb volt az áldozatok száma: több mint kétszáz palesztin és legalább 17 rendőr sérült meg az al-Aksza-mecsetnél, ahol

évek óta nem voltak ilyen heves összecsapások.

Az épület a muzulmán világ harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után. Különösen sokan keresik fel a most véget érő ramadán muzulmán böjti hónap utolsó éjszakai imáira. Több mint nyolcvanezer imádkozó érkezett szombat este a mecsethez. Az erőszakba torkolló összecsapásokat az váltotta ki, hogy palesztin családokat lakoltatnak ki Kelet-Jeruzsálemben, mert lakásaikat és telkeiket izraeli zsidó telepesek a magukénak tartják.

Palesztinok menekülnek az izraeli rendőrök villanógránátjai elől a Damaszkuszi kapu közelében Jeruzsálem óvárosában
Fotó: MTI/AP/Maya Alleruzzo

A védelmi szervek vezetői arra figyelmeztették a politikai vezetőket, hogy lángba boríthatja Kelet-Jeruzsálemet, és eszkalációhoz vezethet a térségben, ha hétfőn a szokásokhoz híven megrendezik a város keleti felének az 1967-es elfoglalását ünneplő Jeruzsálem-napot.

A palesztin–izraeli ellenségeskedésről tárgyaló úgynevezett közel-keleti négyes – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – mély aggodalmának adott hangot az erőszakkal kapcsolatban.

Egyidejűleg több közel-keleti ország is elítélte a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetnél történt összecsapásokat.

– Az Egyesült Arab Emírségek határozottan elítéli, hogy Izrael lerohanta a szent al-Aksza-mecsetet – közölte Halífa al-Marar külügyi államminiszter. A bahreini külügyminisztérium arra szólította fel Izraelt, hogy „hagyjon fel a provokációkkal Jeruzsálem népével szemben”. Szaúd-Arábia a feszültséget kiváltó kilakoltatásokat is elítélte. Moszkva nyugtalanságának adott hangot a történtek miatt, s egyúttal a feszültségek csökkentésére szólított fel. Moszkva arra is emlékeztetett, hogy nem ismeri el a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben telepek létesítését, javak és ingatlanok kisajátítását, mivel azt a nemzetközi jog megsértésének tartja.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök pedig egyenesen terrorista államnak nevezte Izraelt, amely szerinte kíméletlenül támad rá a palesztinokra, akik csak otthonukat és hazájukat védelmezik.

Jordánia is bírálatának adott hangot, az arab ország több parlamenti képviselője felszólította a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást Izraelre annak érdekében, hogy a zsidó állam hagyjon fel az erőszakkal.

Izraeli rendőr őrt áll a palesztin hívők és az izraeli hatóságok közötti összecsapásokat követően a Damaszkuszi kapu közelében
Fotó: MTI/AP/Maya Alleruzzo

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont megvédte a rendőrséget.

– Izrael felelősségteljesen viselkedik, amikor megköveteli a törvények tiszteletét, és biztosítja a rendet Jeruzsálemben.

Eközben pedig mindenki szabadon imádkozhat – mondta.

Az izraeli légierő a Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai létesítményeit bombázta a Gázai övezetben vasárnapra virradóra, miután az övezetből nem sokkal korábban rakétát lőttek ki izraeli területre – személyi sérülés és anyagi kár azonban nem történt. „A terrorizmus következményekkel jár” – áll az izraeli hadsereg Twitteren közzétett bejelentésében, amelyben hozzáteszik, hogy a Gázai övezet déli részén hajtották végre a légi csapást. A Hamászt Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tartja számon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.