Külföldről akarnak lejáratni

Heinz-Christian Strache az idei októberi bécsi tartományi választáson listavezetőként indul.

2020. 06. 03. 11:39
Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Vienna
Ezúttal a pártvezér lakcímét vitatják Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A személyem elleni külföldi támadássorozat tovább folytatódik. Kíváncsi vagyok, mi mindennel próbálkoznak még a bécsi választások előtt – közölte Facebook-oldalán Heinz-Christian Strache azt követően, hogy a Süddeutsche Zeitung német napilap hétfőn arról számolt be: a jobboldali osztrák politikus az 1990-es évek elején antiszemita jelzőket használva dedikált egy könyvet. A cikk szerint az akkoriban a húszas évei elején járó, már az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi szerveze­tében politizáló Strache a Zsidó hitvallások minden időkből és az összes országból című, antiszemitának tartott, 1941-ben íródott könyvbe jegyzetelve nevezte hataloméhesnek és ellenségeknek a zsidókat. A lap a bejegyzést fotóval illusztrálta. Strache az ügyvédjén keresztül közölte, nem emlékszik sem a könyvre, sem a szövegre, ám kész elhatárolódni az antiszemita kijelentésektől, amennyiben a könyv valóban tartalmazza azokat. Az ügyvéd hozzátette: Strache fiatalkorában közel került ugyan a szélsőséges nézeteket valló politikai oldalhoz, ám később világosan elhatárolódott ettől, s határozottan elítéli az antiszemitizmus minden formáját.

Az 51 éves politikus nem véletlenül beszélt külföldről indított támadássorozatról, hiszen éppen a Süddeutsche Zeitung és a szintén német liberális Der Spiegel hírmagazin volt az, amely tavaly májusban tette közzé a Strachét kompromittáló, úgynevezett Ibiza-videót. A 2017 nyarán a spanyol szigeten készült felvételen az látszik, amint az ittas állapotban lévő Strache médiatámogatásért cserébe állami megbízásokat ígér egy magát egy orosz oligarcha lányának kiadó nőnek, arra az esetre, ha az FPÖ – amelynek Strache akkor a vezetője volt – kormányra kerül. Bár a felvétel alapján a politikus nem követett el bűncselekményt, a rá nehezedő nyomás miatt lemondott pártelnöki, illetve alkancellári tisztségéről, a konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció pedig megbukott, s előre hozott választásokat írtak ki.

Sorozatos támadások miatt fájhat a pártvezér feje
Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger

– Sok hibát követtem el, amelyekért bocsánatot is kértem. De itt arról van szó, hogy valakiket felbéreltek a lejáratásomat szolgáló akciók végrehajtására, melyek törvénysértőek, s az egykori NDK és a Stasi totalitárius módszereire emlékeztetnek – mondta egy néhány nappal ezelőtti interjúban Strache, utalva arra, hogy a három évvel ezelőtti felvétellel szándékosan csapdába ejtették. A botrányt követően Strachét saját pártjából is kizárták, a határozottan bevándorlásellenes FPÖ pedig sokat veszített népszerűségéből, amiből a Sebastian Kurz kancellár vezette ÖVP profitált: a tavalyi választásokat 37,5 százalékos eredménnyel nyerte meg.

Heinz-Christian Strache nemrég Team HC Strache néven alapított új pártot, amelynek célja a nemzeti és regionális érdekek erősítése, amelyeket „nem szabad egy központosított Európa oltárán feláldozni”. Strache az idei októberi bécsi tartományi választáson listavezetőként indul, a felmérések szerint a bécsiek nyolc százalékának támogatását élvezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.