Líbiába is vissza lehetne szállítani a migránsokat

A nemzetközi jog nem rendelkezik arról, hogy a civil szervezetek hajóinak Olaszországba kell szállítaniuk a Líbia közeli vizeken felvett bevándorlókat — mondta lapunknak Tóth Norbert nemzetközi jogász azután, hogy a több mint két hete a tengeren veszteglő Open Arms spanyol civil szervezet hajója kikötött a szicíliai Lampedusa szigetén.

2019. 08. 22. 13:18
Spanish rescue ship Open Arms with migrants on board arrives in Lampedusa
Táncra perdültek az olasz szigeten partra szálló bevándorlók. Két hete várt erre az Open Arms Fotó: Guglielmo Mangiapane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kikötött kedden késő este a szicíliai Lampedusa szigetén az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója, a még rajta maradt 83 migráns pedig partra szállt – jelentette szerdán az MTI. Amikor éjjel befutott a hajó, a migránsok üdvrivalgásban törtek ki, megölelték egymást, táncra perdültek és dalra fakadtak, a kikötőben sokan tapsoltak.

Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a migránsokat a Földközi-tengeren. A jármű kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. Matteo Salvini olasz belügyminiszter tilalma ellenére augusztus 14-én Róma közigazgatási bírósága a fedélzeten lévők egészségügyi és pszichológiai állapotára hivatkozva engedélyezte a hajónak, hogy olasz területi vizekre hatoljon be. A migránsok helyzete állítólag kétségbeejtő volt, ezért az utóbbi napokban többen közülük a tengerbe ugrottak, és úszva igyekeztek elérni az olasz partokat. Az agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. Ezt követően elrendelte a hajó lefoglalását és a migránsok evakuálását. A nyáron életbe lépett olasz migrációs törvény értelmében a lefoglalt civil hajókat az olasz hatóságok elkobozhatják, a hajó kapitányát pedig megbírságolhatják.

Táncra perdültek az olasz szigeten partra szálló bevándorlók. Két hete várt erre az Open Arms
Fotó: Reuters

A madridi kormány hadihajót indított kedden Lampedusa irányába, amely három napon belül érkezik meg, a migránsokat pedig Palma de Mallorcára szállítja. – Spanyol NGO, spanyol hajó, spanyol kikötő: így a helyes. Nem vagyunk többé Európa menekülttábora – nyilatkozta Matteo Salvini. Szicíliától délre eközben egy másik vízi jármű, a norvég zászló alatt hajózó, a francia SOS Méditerranée és Orvosok Határok Nélkül szervezetek által működtetett Ocean Viking 356 emberrel a fedélzetén várja az engedélyt, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson.

– Nemzetközi jogi kötelezettsége arra nézve van egy hajónak, hogy felszedje a gumicsónakokon lévő embereket. Arra vonatkozóan nincs, hogy Olaszországba szállítsa őket. Mivel a bevándorlókat az esetek többségében líbiai parti tengerről veszik fel, Líbia területére kellene visszavinni őket – magyarázta el lapunknak Tóth Norbert nemzetközi jogász. Arra a felvetésünkre, hogy a civil szervezetek nem tartják biztonságos országnak a polgárháború sújtotta Líbiát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense elmondta: a nemzetközi jogban a biztonságos ország fogalma nem a háborúhoz kapcsolódik. – Biztonságosnak minősül minden olyan ország, ahol az adott embert valamilyen védett tulajdonsága – a vallása, az anyanyelve, a bőrszíne, a társadalmi státusa – miatt nem üldözik vagy üldözés veszélyének nincs kitéve. Az elmúlt húsz-harminc évben azonban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrá­ciós Szervezet, karöltve bizonyos NGO-kkal, elkezdték sugallni, hogy a biztonságos országnak bizonyos szociális hálóval is kell rendelkeznie: komoly ellátást, oktatást, egészségügyet kell biztosítania a migránsoknak is – tette hozzá a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.