Orbán Viktor: Az egészségé az abszolút elsőség

Az Európai Bizottság tegye, amit meg kell tennie: természetesen nem hátráltatjuk ebben, és ahol csak tudjuk, támogatjuk… (De) ahol a nemzeti út sikeres, azt kell követni – vette védelmébe Orbán Viktor a Focus német magazinban a magyar vakcinabeszerzést, amelynek révén immár ötféle, nyugati, orosz és kínai gyártású oltóanyagot alkalmaznak hazánkban. A kormányfő szerint az EU temetőt csinált a Földközi-tengerből, és ő maga kockázatot lát abban, hogy Merkel német kancellár távozik a politikai színpadról.

Munkatársunktól
2021. 02. 22. 19:07
EU leaders summit in Brussels
Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks as he arrives to attend a face-to-face EU summit amid the coronavirus disease (COVID-19) lockdown in Brussels, Belgium December 10, 2020. John Thys/Pool via REUTERS - RC2BKK91KUIN Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki időt nyer, életet és szabadságot nyer. Nincsen keleti és nyugati oltóanyag, csak jó és rossz. A magyar egészségügyi hatóságok lezárták a vizsgálataikat, és garantálják az oltóanyagok hatékonyságát – mondta Orbán Viktor kormányfő a Focus német hírmagazinnak adott interjúban, újságírói felvetésre véve védelmébe a magyar döntést, hogy hazánk az Európai Unióban elsőként engedélyezte és vezette be a Szputnyik V orosz vakcinát. Amint a hatóságok biztonságosnak és hatékonynak minősítenek egy szérumot, az

attól a pillanattól fogva számomra magyar oltóanyag, amellyel honfitársaim életét menthetem meg

– fogalmaz a miniszterelnök. A riporter kérdéseire – amelyek visszatérően feszegetik, hogy a miniszterelnök nem táplál-e gyanút az orosz vakcinával kapcsolatban – Orbán azt feleli: „az emberi élet védelme és az egészség a politikai szempontok felett áll, és így a geopolitika felett is. Felelőtlenség politikai kérdést csinálni az oltóanyagokból, és ezáltal hagyni, hogy emberek meghaljanak, valamint korlátozni a szabadságukat”.

Bírálat Brüsszelnek

A kormányfő szerint ma már nyilvánvaló, hogy az EU rossz döntést hozott, amikor a tagállamok közös vakcinabeszerzéséről határozott.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Izrael és Szerbia is jóval előttünk, EU-tagok előtt jár. De most már késő, a panaszkodás nem vezet sehova. Az Európai Bizottság tegye, amit meg kell tennie – természetesen nem hátráltatjuk ebben, és ahol csak tudjuk, támogatjuk. De ezzel együtt az emberekkel szembeni felelősségből adódóan bevetjük a nemzeti képességünket

– nyilatkozta Orbán Viktor, aki szerint Brüsszel a saját logikáját követve nem érzékeli megfelelően az időtényező jelentőségét. Túlságosan lassan ad ki oltóanyag-engedélyeket, és nyilvánvalóan nincs erős helyzetben a (vakcina)gyártókkal szemben.

Nem tudjuk pontosan, mi játszódik le Brüsszelben és a brüsszeli bürokraták fejében. Azt viszont tudom, hogy minden elhunyt valakinek az apja, anyja, nővére, fivére, akár pedig a gyermeke volt. Ez magasabb dimenzió, mint az európai politikáé. Polgáraink egészsége és szabadsága abszolút elsőbbséget élvez… Ahol a nemzeti út sikeres, azt kell követni

– fejti ki a miniszterelnök.

Nein a német bevándorláspolitikára

Más kérdésekről szólva Orbán Viktor szerint az európai bevándorláspolitika temetőt csinált a Földközi-tengerből, és téves alapokra is épül: valójában nem a problémát kell Európába hozni és illúziókat kelteni a háborús területek lakóiban, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol szükség van rá – mint a Hungary Helps teszi.

A németek ránk akarják kényszeríteni a saját befogadási politikájukat. Erre nemet kell hogy mondjak… Természetesen tiszteletben tartjuk a németek döntését. Mindössze azt kérjük, hogy szintúgy tartsák tiszteletben a miénket… Európa mindig is sokszínű volt, és annak is kell maradnia. Sokszínűség az egységben!

– emlékeztet az EU jelmondatára Orbán, akit arról is kérdeznek, kockázatot vagy esélyt lát-e abban, hogy hamarosan távozik Angela Merkel német kancellár.

Kockázatot… (De) utódjával megtaláljuk a legjobb közös utat, hogy tovább építsük a történelmi német–magyar barátságunkat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.