Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 20., vasárnap, Rafael napja
HÍR TV - CIVIL KÖRMi kaptuk a legmegátalkodottabb baloldalt
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/oriasi-vihart-kavart-az-erdelyi-medve-kilovese-9765428/

Óriási vihart kavart az erdélyi medve kilövése

Továbbra is óriási hullámokat vet Romániában a legnagyobb európai barnamedvének tartott Arthur kilövése. A környezetvédők, az állatbarátok, de a különböző médiaplatformokon megszólalók túlnyomó többsége is trófeaszerzés céljából történt orvvadászatnak tartja Emanuel von und zu Liechtenstein Ausztriában élő herceg székelyföldi akcióját.

A botrány nyomán máris megváltoztatták a lakott területeken kárt okozó vadak kilövésére vonatkozó jogszabály bizonyos előírásait.

Az új szabályozás értelmében a kilövési engedély csak tizenöt napig érvényes, és a vadat csak a kilövést kérvényező vadásztársaság személyzetének a tagja terítheti le.

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere egy televíziós interjúban megemlítette: tavaly tizenkét, 2019-ben pedig kilenc ember vesztette életét medvetámadás következtében, idén eddig egy személyt ölt meg a medve. A Maszol.ro erdélyi hírportál által idézett tárcavezető szerint az Arthurt leterítő Emanuel von und zu Liechtenstein nem vadászhatott egyedül, az ozsdolai vadásztársaság munkatársainak el kellett kísérniük őt. Tánczos nyomatékosította:

folyamatban van a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy a vadászatot kifejezetten Arthur, vagy egy másik medve kilövésére szervezték.

A Kovászna megyei ügyészség átvette az ügyet a rendőrségtől, és orvvadászat, valamint engedély nélküli fegyverhasználat gyanújával vizsgálódik. Az Agent Green szervezet, valamint az osztrák VGT közös közleménye szerint a herceg a környezetvédelmi minisztérium egy problémás, háztáji gazdaságokban kárt okozó nőstény egyed kilövésére vonatkozó engedélye alapján lőtte ki az erdő mélyén, a lakott területektől távol élő hímet. Romániában egyébként legkevesebb hétezer barnamedve él.

A romániai vadászegyesületek szövetsége azt kéri az illetékes állami intézményektől, hogy mérjék fel a romániai medvepopulációt az éves kilövési kvóta tudományos szabályozása érdekében.

Alina Mungiu Pippidi román politológus szerint magas tisztséget betöltő személyek is egyengethették a herceg romániai vadászatát. Megemlítette, hogy Lichtenstein adóparadicsomnak számít, ahol rengeteg ember mossa tisztára a pénzét, a hercegi család pedig egy nagy befektetési alap tulajdonosa, bankjuk is van Romániában. Emlékeztetett rá: a herceg apja által vezetett egyesület kitüntette Klaus Johannis román államfőt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Szenzációs bravúr

Frissítve
A magyar válogatott pontot szerzett a világbajnok ellen! + videó
Fiola Attila góljára a szünet után Antoine Griezmann válaszolt, a csapat keményen megdolgozott a döntetlenért.

Demokráciák demokráciája

Íme a hét tézis, melyekkel a kormány hozzájárul az EU jövőjéről szóló vitához
A májusban megindított összeurópai disputához Orbán Viktor miniszterelnök hét tézist fogalmazott meg.
Bajban a spanyolok, Lewandowski gólja lengyel pontot ért
Morata elhalkította a kritikusokat, de elnémítani nem tudta őket, megint a lábában maradt a győzelem.

Poszt-trauma

Elszabadult az őrület a Városházán
Hamarosan eljön az a pillanat, amikor a többség megunja, hogy egy emberkísérlet részeseként a bolondot járassák vele.

Poszt-trauma

Havas Henrik kulturálatlanul véleményezi a kultúrát
Mi maradt a maga által szélesnek titulált műveltségéből?

Poszt-trauma

Karácsony díszdoktorsága a Fudan Egyetemen
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt inkább választja a NER-be való belesimulást, mint a baloldali durcázást.

Aktuális

Alkoholfogyasztás – Heti hét korsó sör is káros lehet?
A vizsgaidőszak végén és a nyár elején nem szerencsés féktelenül belevetni magunkat az éjszakába.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!