Provokációtól tartanak a Székelyföldön

Magyar megemlékezés és román ünnepi rendezvény is lesz holnap a trianoni évforduló alkalmából.

null
Trianon-megemlékezés és ökumenikus Istentisztelet Sepsiszentgyörgyön
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemlékező, gyászoló magyarok és ünneplő románok is utcára vonulnak Sepsiszentgyörgyön pénteken, június 4-én, a trianoni döntés évfordulójának a napján.

Bár várhatóan egyik rendezvény sem fog nagy tömegeket megmozgatni, a székelyföldi városban provokációktól tartanak.

A sepsiszéki Székely Nemzeti Tanács ezúttal is a közel nyolcvan százalékban magyarlakta Sepsiszentgyörgy főterén szervezi meg a trianoni megemlékezést. Ugyancsak sokadik alkalommal szervez megmozdulást a háromszéki megyeszékhely központjában a Calea Neamului (A Nemzet Útja) román szélsőjobboldali szervezet, melynek szószólója, az Úz-völgyi katonasírok meggyalázásában is részt vállaló Mihail Târnăveanu azt ígéri, többen és szervezettebbek lesznek, mint tavaly, amikor mintegy százan jelentek meg az eseményen. A magyarellenes szervező a közösségi oldalán tért ki arra, hogy miért Sepsiszentgyörgyön és nem például a dél-romániai Brăilán gyűlnek össze.

– Egyszerűen azért, mert Brăilán senki nem akar területi autonómiát, senki nem vonja kétségbe a trianoni békeszerződést, miközben Kovászna és Hargita megyében számtalan hang, egyesület, párt, polgármester, tanácselnök, intézményvezető képtelen megszokni a trianoni döntést, s úgy vélik, hogy ezzel hatalmas igazságtalanság érte a magyar nemzetet

– érvel Târnăveanu.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, hogy ne dőljenek be a szélsőséges románok provokációjának. Az Erdélyi Magyar Szövetség közleményben szólította fel Antal Árpád polgármestert, hogy ne adjon közterület-használati jóváhagyást, és akadályozza meg a rendezvényt, hiszen a román egyesület kulturális eseménynek álcázott, nyíltan magyarellenes tüntetést szervez Sepsiszentgyörgyön. A városvezető a Krónika című erdélyi napilapnak azt mondta:

ezek a rendezvények nem engedély-, hanem bejelentéskötelesek, így a polgármesteri hivatal azokat nem tilthatja be.

A román parlament tavaly májusban nagy többséggel – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elutasítása és a Mentsétek meg Romániát Szövetség tartózkodása mellett az összes többi párt támogatásával – fogadta el azt a szociáldemokraták által kezdeményezett törvényt, amely szerint Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.