Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 1., vasárnap, Boglárka napja
HÍR TV - Európai híradóA profi lehallgatásnak nem marad nyoma.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/provokaciotol-tartanak-a-szekelyfoldon-9885656/

Provokációtól tartanak a Székelyföldön

Megemlékező, gyászoló magyarok és ünneplő románok is utcára vonulnak Sepsiszentgyörgyön pénteken, június 4-én, a trianoni döntés évfordulójának a napján.

Bár várhatóan egyik rendezvény sem fog nagy tömegeket megmozgatni, a székelyföldi városban provokációktól tartanak.

A sepsiszéki Székely Nemzeti Tanács ezúttal is a közel nyolcvan százalékban magyarlakta Sepsiszentgyörgy főterén szervezi meg a trianoni megemlékezést. Ugyancsak sokadik alkalommal szervez megmozdulást a háromszéki megyeszékhely központjában a Calea Neamului (A Nemzet Útja) román szélsőjobboldali szervezet, melynek szószólója, az Úz-völgyi katonasírok meggyalázásában is részt vállaló Mihail Târnăveanu azt ígéri, többen és szervezettebbek lesznek, mint tavaly, amikor mintegy százan jelentek meg az eseményen. A magyarellenes szervező a közösségi oldalán tért ki arra, hogy miért Sepsiszentgyörgyön és nem például a dél-romániai Brăilán gyűlnek össze.

– Egyszerűen azért, mert Brăilán senki nem akar területi autonómiát, senki nem vonja kétségbe a trianoni békeszerződést, miközben Kovászna és Hargita megyében számtalan hang, egyesület, párt, polgármester, tanácselnök, intézményvezető képtelen megszokni a trianoni döntést, s úgy vélik, hogy ezzel hatalmas igazságtalanság érte a magyar nemzetet

– érvel Târnăveanu.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, hogy ne dőljenek be a szélsőséges románok provokációjának. Az Erdélyi Magyar Szövetség közleményben szólította fel Antal Árpád polgármestert, hogy ne adjon közterület-használati jóváhagyást, és akadályozza meg a rendezvényt, hiszen a román egyesület kulturális eseménynek álcázott, nyíltan magyarellenes tüntetést szervez Sepsiszentgyörgyön. A városvezető a Krónika című erdélyi napilapnak azt mondta:

ezek a rendezvények nem engedély-, hanem bejelentéskötelesek, így a polgármesteri hivatal azokat nem tilthatja be.

A román parlament tavaly májusban nagy többséggel – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elutasítása és a Mentsétek meg Romániát Szövetség tartózkodása mellett az összes többi párt támogatásával – fogadta el azt a szociáldemokraták által kezdeményezett törvényt, amely szerint Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

PC19

Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?
A magyar forint 75. születésnapján – amit ma ünneplünk – mérlegre kell tennünk a forint kivezetésének és az euró bevezetésének dilemmáját. A kérdést kizárólag Magyarország nemzeti érdekei alapján kell elemeznünk.

Ellenzéki belviszály

Keményen odaszólt Gyurcsánynak Baja momentumos polgármestere
Nyirati Klára szerint 2009 előtt a volt szocialista politikus kormánya sodorta válságba az országot.
Tunézia lett a migránsválság új időzített bombája
A migráció miatt Európának elemi érdeke a stabilitás szomszédságában, az észak-afrikai államokban.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Aktuális

Őrült lövöldét és vonatszimulátort osztogatnak online
Erősen eltérő vérmérsékletűek a bolt aktuális ingyenjátékai.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!