Sok százezer migráns kaphat tartózkodási engedélyt

Legalább fél évre legális migránsokká változtatná a baloldali olasz kormány az illegális bevándorlókat. A tervek szerint a migránsok tartózkodási és munkavállalói engedélyt is kaphatnának. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője ellenzi a lépést.

Forrás: v4na2020. 05. 05. 14:02
null
Pozzalo, 2019. július 1. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók szállnak le az olasz pénzügyõrség (GdF) hajójáról a szicíliai Pozzalo kikötõjében 2019. június 30-án, miután a Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet egyik hajója 55 migránst vett a fedélzetére a Földközi-tengeren. A bevándorlók közül tizenegyet egészségügyi ellátásban részesítettek az olasz hatóságok Lampedusa szigetén, a többieket Pozzalóba és a közeli Licatába szállították. MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta Fotó: Francesco Ruta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtó már korábban is pedzegette, hogy a Giuseppe Conte által vezetett baloldali olasz kormány több százezer illegális bevándorlónak készül amnesztiát adni. Úgy tűnik, hogy a folyamatok felgyorsultak és több százezer illegális bevándorló kaphat letelepedési engedélyt Olaszországban.

Az Il Giornale című lap beszámolója szerint Teresa Bellanova olasz agrárminiszter legális migránsokká tenné az illegális bevándorlókat mégpedig úgy, hogy 6 hónapos ideiglenes letelepedési engedélyt adnának nekik, amelyet további 6 hónappal meg lehetne hosszabbítani.

A folyamatból Luciana Lamorgese belügyminiszter és Nunzia Catalfo munkaügyi miniszter is kivenné a részét. Az ő feladatuk lenne megállapítani, hogy miként és pontosan hány bevándorlót érintene az amnesztia. Egyelőre nem lehet pontos számokról beszélni, de állítólag akár 600 ezer migráns is érintett lehet.

Bellanova tavaly hagyta ott Conte pártját, hogy a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi új pártját, az Italia Vivahoz tartozzon. Elmondása szerint a döntést nem lehet sokáig halogatni, ugyanis „több száz munkavállaló van bebörtönözve gettókba, mint az egerek.” Véleménye szerint ezek a potenciális munkavállalók nem nagyon járnak ki, mert nincsenek papírjaik.

A migránsok munkába állítása a mezőgazdaság miatt sürgős, ugyanis a termés nem rohadhat el. Az adatok szerint nagyjából 10 ezeren dolgoznak a gyümölcsültetvényeken, többségük afrikai.

Matteo Salvini, volt belügyminiszter Twitter-oldalán reagált a kormány terveire.

„A kormány amnesztiát hirdetett az illegális migránsoknak, miközben az érkezések száma 350 százalékkal nőtt. Az este 136-an értek partot Lampedusán. Olaszország menekülttábor? Nem, köszönöm”, írta a bevándorlásellenes politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.