Szijjártó Péter: Egyetlen illegális migránst sem engedünk be

A miniszter szerint a járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 21. 17:12
SZIJJÁRTÓ Péter
Luxembourg, 2021. június 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Luxembourgban 2021. június 21-én. MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással, mivel minél több helyen jelenik meg a járvány, annál többen indulnak meg, és minél többen indulnak meg, annál nagyobb a járvány további terjedésének a veszélye

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva hangsúlyozta: jól látszik, hogy a világ újabb migrációs hullámok kitörése előtt áll, hiszen minden olyan folyamat, amely az elmúlt időszakban kiváltó oka volt a migrációs hullámoknak, tovább erősödött. – Egyetlen feladatunk van: megvédeni saját polgárainkat az újonnan kitörő migrációs hullámok veszélyeitől, és minden létező eszközt meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a migrációs folyamatokat megállítsuk – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte, hogy a világjárvány gazdasági hatásai hozzájárulnak a migráció erősödéséhez. Szijjártó Péter elmondta: a többfelé jelentkező fegyveres konfliktusok nem a megoldás irányába tartanak, illetve újabb migrációs hullámra lehet számítani a NATO afganisztáni kivonulásából fakadó terrorfenyegetés és Brüsszel migrációpárti politikája miatt is.

– Jól látszik, hogy Brüsszel számára semmi nem elég ahhoz, hogy belássák a bürokraták, hogy a migráció komoly kockázatokkal jár

– szögezte le a politikus. A miniszter példaként említette, hogy az Olaszországba érkezett illegális bevándorlóknál számos esetben kimutatták a koronavírus deltának nevezett, Indiához köthető variánsát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és belga hivatali partnere, Sophie Wilmes beszélget az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Luxembourgban június 21-én
Fotó: MTI/EPA/Reuters/Johanna Geron

Elmondta, sürgető feladat meggyőzni Brüsszelt, hogy felejtsék el a migrációpárti politikát, illetve annak biztosítása, hogy Afganisztánban a NATO-csapatok kivonulása ne járjon az ország biztonsági helyzetének romlásával, amely újabb migrációs hullámot okozna. Arról tájékoztatott, hogy hírszerzési információk szerint a nemzetközi csapatok kivonulásával olyan biztonsági kockázatok jönnek létre Afganisztánban, amelyek miatt akár százezrek vagy milliók érezhetik azt, hogy útra kell kelniük. Ezért Magyarország úgy gondolja, hogy tekintetbe véve az Afganisztánból Európába irányuló útvonalakat, a legsürgetőbb feladat új és erős megállapodás létrehozása Törökországgal az esetleges migrációs hullámok megállítására. A migráció témájában Szijjártó Péter közölte azt is, hogy az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal migrációs megállapodás megkötésére készül. Ezzel összefüggésben kijelentette: Magyarország világossá tette, hogy „egyetlen olyan megállapodáshoz sem adja a nevét”, amely újabb migrációs nyomást helyez az Európai Unióra. – Magyarország csak akkor tudja támogatni a megállapodás létrejöttét, ha az nem a migrációról, hanem kereskedelmi és gazdasági együttműködésről szól – fogalmazott a miniszter.

– Magyarország valamennyi polgárának személyes biztonságát csak úgy tudjuk garantálni, ha fizikailag megvédjük őket. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a migrációs veszély minél távolabb álljon meg a magyar határtól

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve: ha a migráció mégis eléri a magyar határt, biztosítani kell, hogy ott meg is álljon. Magyarország erre fel van készülve, és egyetlen illegális migránst sem fog beengedni, az ugyanis a gazdasági és kulturális kockázaton túl jelentős egészségügyi kockázattal is jár.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Luxembourgban
Fotó: MTI/EPA/Reuter/Johanna Geron

A politikus továbbá arra is reagált, hogy az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek keddi, luxembourgi ülésén meghallgatásokat fognak tartani az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárásokkal kapcsolatban a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és az unió értékeinek magyarországi érvényesüléséről. A miniszter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva kijelentette: az eljárás, ahogyan és amilyen hosszan zajlik, lebuktatja azokat, akik az eljárást folytatják. Kiemelte: ismert Magyarország álláspontja, ugyanis minden feltehető kérdést megválaszolt, az eljárás lezárható. Erről szavazni kell, és a szavazás eredménye alapján lehet továbbmenni.

– Nyilvánvaló számukra, hogy nem tudják megnyerni a szavazást, mert egyhangúság kell hozzá, és az Európai Unió mind a 27 tagállama nem fogja elítélni Magyarországot

– fogalmazott Szijjártó Péter, kihangsúlyozva: az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás nem a tényekről szól, hanem politikai, zsarolási eszközt jelent Magyarország ellen. – Az eljárás egy újabb eszköz a liberális fősodor számára ahhoz, hogy megpróbálja befolyásolni a magyar parlamenti választásokat. Nem ez az egyetlen, nem ez az első kísérlet a jövő évi választások befolyásolására, nyilván lesz még más is – tette hozzá.

Arra vonatkozóan, hogy a keddi tanácsülés témái között lehet a magyar pedofilellenes törvény elfogadása is, Szijjártó Péter azt mondta:

– Nincs az a világ, hogy nekünk brüsszeli bürokraták vagy nyugat-európai liberális politikusok mondják meg, hogy megvédhetjük-e a gyerekeinket vagy sem.

Kijelentette: a magyar gyerekek megvédése a magyar törvényhozás joga és felelőssége. A magyar törvényhozásnak kizárólag a családoknak és a szülőknek szabad megadnia azt a jogot, hogy dönthessenek saját gyermekeik neveléséről. A magyar gyerekek megvédése nem a nyugat-európai liberális politikusokon és brüsszeli bürokratákon múlik. – A magyar gyerekek megvédése jogunk és kötelességük – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szivárványszínű kivilágítás a müncheni stadionban

Szijjártó Péter elmondta, rendkívül káros és veszélyes, amikor összekeverik a sportot a politikával, reagálva arra a hírre, hogy München polgármestere szivárványszínű kivilágítást javasolt a Németország–Magyarország június 23-i, Európa-bajnoki mérkőzésnek otthont adó stadionban. A kezdeményezés – és a müncheni városi tanács azzal egyetértő mind a hat frakciója – a tolerancia és egyenlőség melletti kiállásnak adna hangot. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a kivilágítás követelésében egyértelműen az a szándék mutatkozik meg, hogy a politikát belekeverjék a sport világába, „hiszen mindenki tudja, miről van szó”. – Mi Magyarországon a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat-Európában most ágálnak – fogalmazott. Szijjártó Péter hozzátette: München olyan formában akar hangot adni törekvésének, hogy egy sporteseménybe, amelynek semmi köze a nemzeti törvényhozáshoz, bele akarják vinni a politikát. – A sportnak és a politikának az összekeverése rendkívül káros, történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz. Ha valakik, akkor a németek ezt egészen biztosan jól tudják – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.