Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 14., szerda, Tibor napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGKarácsony megint olyat mutat, amihez nem ért.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/uj-lenduletet-adhat-vietnam-fejlodesenek-az-uj-kormany-9615032/

Új lendületet adhat Vietnam fejlődésének az új kormány

Egy tartományi pártvezetőt választott meg új miniszterelnöknek a vietnami nemzetgyűlés múlt héten. Pham Minh Chinh, illetve az új kormány a várakozások szerint erőteljes lendületet adhat a délkelet-ázsiai ország további fejlődésének.

Hivatalosan is új vezetést választott múlt héten a vietnámi nemzetgyűlés: a döntés értemében Pham Minh Chinh váltja a miniszterelnöki székben Nguyen Xuan Phuc eddigi kormányfőt, akit ezzel egy időben Vietnam új államelnökének választottak meg. Pham Minh Chinh korábban a Vietnami Kommunista Párt (VKP) központi szervezőbizottságának vezetőjeként is szolgált, amit a párt tanácsadó testületeként tartanak számon: a bizottság feladata a hivatalnokok kinevezése és szolgálatuk jóváhagyása.

A kormányfői tisztségre a 62 éves politikus volt az egyetlen jelölt, a törvényhozásban a voksok 96,25 százalékát szerezte meg a hétfői szavazáson, így a délkelet-ázsiai ország Franciaországtól való, 1945-ben bekövetkezett függetlenné válása óta ő lesz Vietnami Szocialista Köztársaság kilencedik miniszterelnöke.

Pham Minh Chinh újonnan megválasztott vietnami miniszterelnök leteszi hivatali esküjét Hanoiban 2021. április 5-én Fotó: MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség

Pham Minh Chinh a miniszterelnöki szék megszerzése előtt az észak-vietnami Quang Ninh tartomány pártvezetője volt. Beiktatási beszédében Pham Minh Chinh elsősorban a kormány következő öt évre vonatkozó kulcsfontosságú terveiről és stratégiai célkitűzéseiről beszélt. Egyebek mellett elmondta, hogy miniszterelnöksége alatt folytatódni fog az intézményrendszerek és a szocialista piacgazdaság elődje által megkezdett „tökéletesítése”, illetve a gazdaság átalakítása. Az új miniszterelnök kiemelte a nemzeti közigazgatás átalakításának fontosságát is. Mint mondta, az eddiginél szigorúbb és hatékonyabb mechanizmusok révén igyekeznek majd „a lehető leghatározottabban fellépni” a korrupció és a pazarlás minden formája ellen.

Beszélt arról is, hogy mindent megtesz azért, hogy megvédje az ország függetlenségét, területi integritását és szuverenitását, de a biztonságpolitika is hangsúlyos szerepet fog kapni, miközben a cél az, hogy Vietnam „hasznos, elismert és megbecsült” tagja legyen a nemzetközi közösségnek.

A vietnami országgyűlés szerdán oszlatja fel a jelenlegi kormányt, és ezzel egyidejűleg jóváhagyja majd az új kormányt, illetve néhány kormánytag kinevezését. A jelenlegi kormánynak 26 tagja van, köztük négy miniszterelnök-helyettes, valamint 21 miniszter és kirendeltség-vezető.

Több nemzetközi hírügynökség is megjegyzi, hogy Vietnam gazdasága Nguyen Xuan Phuc elnökségének öt éve alatt rendkívül fellendült, az eddigi miniszterelnök pedig a koronavírus-járványra adott határozott és hatékony válaszaival is elnyerte az emberek elismerését Vietnamban és a nemzetközi közösségben egyaránt.

Pham Minh Chinh egyébként jogból doktorált, de szakképzett építészmérnök végzettséggel is rendelkezik, a politikai karrierje mellett pedig egyetemeken is tanít.

Vietnamnak úgynevezett „négyoszlopos” vezetői struktúrája van: a hatalom megoszlik a párt főtitkára, az államelnök, a miniszterelnök és az országgyűlés elnöke között. A VKP főtitkárának még januárban választották újra Nguyen Phu Trongot – a hierarchiában az ő szerepe tekinthető a legfontosabbnak.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Mérföldkő

Orbán Viktor: Elérte a hárommilliót a beoltottak száma
A miniszterelnök erről a közösségi oldalán közzétett videóban számolt be, amelyben azt üzente: megyünk tovább!

Bravúros csel

Közel kétmillión látták a Fradi játékosának pimaszságát + videó
Angela Malestein zseniális mozdulattal vette be hetesből az ellenfél kapuját.

Kiemelt

Szépségdíjas góllal búcsúzott el a Porto a BL-től + videó
A Chelsea nem törekedett többre, mint a múlt szerdán megszerzett kétgólos előnye megőrzésére.

Poszt-trauma

Kiderült: Szabó Tímea makkal álmodik
Ahogy tartja a közmondás.

Poszt-trauma

Újra egy kis statisztika!
Egészségügyi tényekkel szembesítjük a becstelen ellenzéket.

Poszt-trauma

A Jobbik rámenne a horgászok szavazataira
Vajon hitelesen tudja-e képviselni a horgászokat az a párt, amelyik a balatoni halászat mellett kardoskodik?

Aktuális

Neymar kapufákat, a Bayern egy gólt lőtt, a PSG jutott tovább
Idén nem lesz címvédés a BL-ben, a Bayern München búcsúzott a legjobb nyolc között.

Fricz Tamás blogja

Egyetlen kérdésem van: a Gyurcsány nevű politikai kalandor a törvények felett áll?
Ha viszont ez a figura nem áll a törvények felett – remélem így van –, akkor az április 7-i parlamenti ámokfutása után törvényes eljárást kellene kezdeményezni ellene.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!