Új lendületet adhat Vietnam fejlődésének az új kormány

Egy tartományi pártvezetőt választott meg új miniszterelnöknek a vietnami nemzetgyűlés múlt héten. Pham Minh Chinh, illetve az új kormány a várakozások szerint erőteljes lendületet adhat a délkelet-ázsiai ország további fejlődésének.

2021. 04. 07. 17:19
NGUYEN XUAN PHUC; PHAM MINH CHINH
Hanoi, 2021. április 5. Pham Minh Chinh újonnan megválasztott vietnami miniszterelnök leteszi hivatali esküjét Hanoiban 2021. április 5-én. MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is új vezetést választott múlt héten a vietnámi nemzetgyűlés: a döntés értemében Pham Minh Chinh váltja a miniszterelnöki székben Nguyen Xuan Phuc eddigi kormányfőt, akit ezzel egy időben Vietnam új államelnökének választottak meg. Pham Minh Chinh korábban a Vietnami Kommunista Párt (VKP) központi szervezőbizottságának vezetőjeként is szolgált, amit a párt tanácsadó testületeként tartanak számon: a bizottság feladata a hivatalnokok kinevezése és szolgálatuk jóváhagyása.

A kormányfői tisztségre a 62 éves politikus volt az egyetlen jelölt, a törvényhozásban a voksok 96,25 százalékát szerezte meg a hétfői szavazáson, így a délkelet-ázsiai ország Franciaországtól való, 1945-ben bekövetkezett függetlenné válása óta ő lesz Vietnami Szocialista Köztársaság kilencedik miniszterelnöke.

Pham Minh Chinh újonnan megválasztott vietnami miniszterelnök leteszi hivatali esküjét Hanoiban 2021. április 5-én Fotó: MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség

Pham Minh Chinh a miniszterelnöki szék megszerzése előtt az észak-vietnami Quang Ninh tartomány pártvezetője volt. Beiktatási beszédében Pham Minh Chinh elsősorban a kormány következő öt évre vonatkozó kulcsfontosságú terveiről és stratégiai célkitűzéseiről beszélt. Egyebek mellett elmondta, hogy miniszterelnöksége alatt folytatódni fog az intézményrendszerek és a szocialista piacgazdaság elődje által megkezdett „tökéletesítése”, illetve a gazdaság átalakítása. Az új miniszterelnök kiemelte a nemzeti közigazgatás átalakításának fontosságát is. Mint mondta, az eddiginél szigorúbb és hatékonyabb mechanizmusok révén igyekeznek majd „a lehető leghatározottabban fellépni” a korrupció és a pazarlás minden formája ellen.

Beszélt arról is, hogy mindent megtesz azért, hogy megvédje az ország függetlenségét, területi integritását és szuverenitását, de a biztonságpolitika is hangsúlyos szerepet fog kapni, miközben a cél az, hogy Vietnam „hasznos, elismert és megbecsült” tagja legyen a nemzetközi közösségnek.

A vietnami országgyűlés szerdán oszlatja fel a jelenlegi kormányt, és ezzel egyidejűleg jóváhagyja majd az új kormányt, illetve néhány kormánytag kinevezését. A jelenlegi kormánynak 26 tagja van, köztük négy miniszterelnök-helyettes, valamint 21 miniszter és kirendeltség-vezető.

Több nemzetközi hírügynökség is megjegyzi, hogy Vietnam gazdasága Nguyen Xuan Phuc elnökségének öt éve alatt rendkívül fellendült, az eddigi miniszterelnök pedig a koronavírus-járványra adott határozott és hatékony válaszaival is elnyerte az emberek elismerését Vietnamban és a nemzetközi közösségben egyaránt.

Pham Minh Chinh egyébként jogból doktorált, de szakképzett építészmérnök végzettséggel is rendelkezik, a politikai karrierje mellett pedig egyetemeken is tanít.

Vietnamnak úgynevezett „négyoszlopos” vezetői struktúrája van: a hatalom megoszlik a párt főtitkára, az államelnök, a miniszterelnök és az országgyűlés elnöke között. A VKP főtitkárának még januárban választották újra Nguyen Phu Trongot – a hierarchiában az ő szerepe tekinthető a legfontosabbnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.