Válságban a liberális ikon

Alig több mint hat hónappal a következő parlamenti választások előtt dagad a botrány a kanadai miniszterelnök körül. A vesztegetéssel gyanúsított Justin Trudeau azonban egyelőre nem kért bocsánatot a kormányba vetett bizalom megrendülése miatt, szerinte ugyanis nincs miért megtennie ezt.

2019. 03. 09. 7:50
Canada's Prime Minister Justin Trudeau speaks at a news conference in Ottawa
Justin Trudeau miniszterelnök sármja már nem lesz elég a túléléshez Fotó: REUTERS/Patrick Doyle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valódi párbeszéd az őslakossággal, női egyenjogúság és a politikusok elszámoltathatósága – négy évvel ezelőtt ilyen ígéretekkel nyerte meg Justin Trudeau a kanadai választásokat. Pár héttel később pedig már az egész világ a liberális miniszterelnököt ünnepelte, amiért kormányának fele – a kanadai társadalmat leképezve – nő, van benne muszlim, bevándorló, homoszexuális és fogyatékkal élő is.

Éppen ezért ironikus, hogy a balliberális politika legnagyobb ikonját éppen az őslakos közösséget képviselő korábbi igazságügyi minisztere, Jody Wilson-Raybould sodorta kormányzásának legsúlyosabb botrányába. Ugyanis még a Trudeau-t bálványozó sajtóorgánumok is hitelesnek tartják Wilson-Raybould vallomását, miszerint a miniszterelnök több mint négy hónapon keresztül próbált rá nyomást gyakorolni a Liberális Párt érdekében, hogy elérje: legyen elnézőbb egy montreali építőipari óriáscég korrupciós ügyében.

A szóban forgó vállalat az SNC-Lavalin, amely a vádak szerint több millió dollárt fizetett az egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi családjának 2001 és 2011 között, hogy továbbra is biztosítsák értékes üzleti lehetőségeiket az észak-afrikai országban. Amikor pedig a vesztegetési ügy kirobbant, a cég szerette volna elérni, hogy pénzbüntetéssel megússzák a kellemetlen helyzetet. Erre azért volt szükségük, mert egy elítélő végzéssel az SNC-Lavalin tíz éven át nem indulhatott volna közbeszerzési eljárásokon. Az ottawai kormányt sarokba szorítva tehát kilátásba helyezték, hogy ebben az esetben kénytelenek lesznek elköltözni Québec tartományból, ezzel pedig körülbelül 3500 munkahely szűnt volna meg.

Justin Trudeau miniszterelnök sármja már nem lesz elég a túléléshez
Fotó: REUTERS/Patrick Doyle

Wilson-Raybould azonban a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonnal bíróság elé vitte volna az ügyet, amely végül ahhoz vezetett, hogy januárban eltávolították az igazságügyi tárca éléről, és egy súlytalan tárca élére, veteránügyi miniszternek nevezték ki. A politikus asszony február közepén tiltakozásul lemondott, és kitálalt a médiának. Québec egyébként azért kulcsfontosságú a miniszterelnöknek, mert egy montreali választókerületből került a kormányfői székbe, politikailag pedig öngyilkossággal ért volna fel számára a cég elvesztése éppen a parlamenti választások évében.

Trudeau a sajtótájékoztatóján Wilson-Raybould-t burkoltan vádolva azt mondta, egykori igazságügyi minisztere „bárcsak hozzá fordult volna” az aggodalmaival; a kialakult helyzetért „a kommunikáció hiányát” és a „bizalom erózióját” tette felelőssé. A kormányfő televízióban élőben közvetített, mintegy harmincperces sajtónyilatkozatát egy újságírói kérdés szakította meg, amely azt firtatta, bocsánatot kér-e a miniszterelnök. Trudeau kitérően válaszolt: „Továbbra is azt mondom, nem volt részünkről helytelen nyomásgyakorlás”, szerinte ugyanis Wilson-Raybould csupán „különböző érveket és megközelítéseket hallhatott arról, hogy milyen döntéseket hozhat”.

Egyébként nem Wilson-Raybould az egyetlen, aki a botrány nyomán otthagyta a kabinetet. Jane Philpott költségvetési miniszter a bizalma megrendülésére hivatkozva szintén hátat fordított Trudeau-nak, ahogy Gerald Butts, a kormányfő titkára, egyben személyes jó barátja is.

A helyzet legnagyobb haszonélvezői pedig egyértelműen a konzervatívok. Tavaly megválasztott új pártvezetőjük, Andrew Scheer többször is lemondásra szólította fel Trudeau-t. A rendkívül fiatal, mindössze 38 éves politikusnak pedig egyre több esélye van, hogy októberben átvegye a snowboard-oktatóból lett miniszterelnök helyét. A legutóbbi felmérések szerint Scheer a szavazók 40 százalékának támogatását élvezi, Trudeau-t viszont csak 31 százalék támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.