Elérkezés a melódiából a csönd mezejére

Bucz Magor csütörtökön Aspetto című díjnyertes zongoraművét fogja előadni a hivatalos koncertprogram részeként a Hongkong Baptist University zeneművészeti karának hangversenytermében.

2019. 04. 02. 10:48
null
Az ifjú zeneszerző az egyedüli európai meghívott Fotó: Vásárhelyi Klára
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszonöt éves Bucz Magor, a budapesti Zeneakadémia zeneszerző szakos hallgatója (korában Vajda János és jelenleg Fekete Gyula végzős diákja) meghívást kapott Hongkongba A XXI. század billentyűs zenéje című nemzetközi zeneszerző-konferenciára és hangversenysorozatra.

– A fiam nagyon örül a hongkongi felkérésnek, ő az egyetlen, akit meghívtak Európából. Ez rendkívül nagy megtiszteltetés, ugyanakkor számára nagyon hasznos is, mert a kongresszus témája, ahol játszik majd, a XXI. századi billentyűs hangszerek jövője, vagyis olyan rálátása lesz a nemzetközi zenei világra a meghívás révén, ami a zeneszerzői pályafutását nagyban befolyásolja majd – mondta lapunknak Bucz Magor édesapja, Bucz Hunor.

Az ifjú zeneszerző az egyedüli európai meghívott
Fotó: Vásárhelyi Klára

Bucz Magor csütörtökön Aspetto című díjnyertes zongoraművét fogja előadni a hivatalos koncertprogram részeként a Hongkong Baptist University zeneművészeti karának hangversenytermében. Az eseményre életkorbeli megkötés nélkül, a világ minden tájáról küldtek pályaműveket, amelyek közül szakmai zsűri válogatta ki a seregszemlén elhangzó tizenkét kompozíciót. A programsorozatban a nemzetközi hírű művészek, zeneszerzők és szakemberek előadásain kívül azokat a XXI. században komponált kreatív újzenéket mutatják be, amelyeket modern vagy historikus billentyűs hangszerekre írtak.

– Aspetto című, szóló zongorára írt kompozíciómat Bartók Béla op. 14-es szvitje ihlette. Első változatának bemutatója 2016-ban volt Olaszországban, a Római Magyar Akadémián, Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából. Benne kísérletet tettem egy olyan négytételesség felfedezésére, amelyben az elsőtől a harmadik tételig egyre hevesebb zenei anyagok következnek, hogy a mű a tetőpontjához érve hirtelen visszahulljon a merengő negyedik tételbe. A 2018-ban revideált változat tételcímei: I. Melodia, II. Scherzo, III. Friss és IV. Quando arriverai al prato del silenzio, azaz Mikor elérkezel a csönd mezejére – nyilatkozta korábban a zeneszerző a díjnyertes darabjáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.