Az egykori Udvarhelyszék lesz az idei Székely Fesztivál díszvendége

Az egykori Udvarhelyszék, Székelyföld történelmi központjának települései lesznek a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a budapesti Millenáris parkban, ahol péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat.

Forrás: MTI. szekelyfesztival.com, facebook.com/Székely-Fesztivál-20192019. 05. 07. 20:30
null
Forrás: facebook.com/Székely-Fesztivál-2019
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén minden nap egy-egy megye – Maros, Hargita, Kovászna – mutatja be kulturális értékeit a Millenáris park több helyszínén. Domokos István, a fesztivál szervezője elmondta, hogy immár ötödik alkalommal rendezik meg a háromnapos eseménysorozatot, amely az idén ingyenes. Az esemény kiemelt vendége Böjte Csaba szerzetes lesz.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester a külhoni kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a kerület nagy hangsúlyt fektet a külhoni magyarság kultúrájának népszerűsítésére, többek között kiemelten támogatja a Kolozsvári Magyar Napok megrendezését.

„A háromnapos rendezvény alapcélja bemutatni a nemzet fővárosában Székelyföldet kulturális, gasztronómiai és gazdasági tekintetben. A csíksomlyói déli harangszóval és himnuszainkkal nyitjuk meg az eseményt, pénteken, május 10-én, 11 órakor, ünnepélyes keretek között. Ezt megelőzően sajtótájékoztatót tartunk május 6-án, hétfőn, délelőtt 11 órakor a Millenárisban, amelyen részletesen ismertetjük a fesztivál programját. A Székely Fesztivál több tízezer embert vonz évről-évre, így az esemény a legnagyobb tömeget megmozgató budapesti rendezvénye a mai határon túli magyarságnak.

A nagyszínpadon 36 órás kulturális program 300 fellépővel, a Hagyományok Háza szakmai irányításával, a vásártéren száz székely kézműves termelő ezerötszáz termékével, az udvaron a székely gasztronómia legfinomabb falatjaival és italaival várjuk az érdeklődő közönséget. A program szerint pénteken Maros, szombaton Hargita, vasárnap Kovászna megye mutatkozik be. Minden évben a három székely megyén kívül egy térséget kiemelten is bemutatunk, akik díszvendégei rendezvényünknek. Első alkalommal a Székely Sóvídék, második alkalommal Háromszék, harmadik alkalommal Gyergyószék, negyedik alkalommal Marosszék mutatkozott be.

Az idei rendezvény díszvendége Udvarhelyszék lesz. Így idén kiemelten Udvarhelyszéket minden településével és testvértelepüléseivel szeretnénk meghívni a magunk és az anyaországi honfitársaink számára. Ugyancsak idén szeretnénk köreinkbe látnia a Magyarországon élő bukovinai székelyeket és a válvölgyi és szigetszentmiklósi táncosokat, akik mélyen ápolják hagyományaikat és akik igazi példaként szolgálnak értékeink megőrzésében. A Fesztivál szervezése folyik, idei jelszavunk „Egy a nemzet” és lelkes csapatunk most az ötödik alkalomra szeretne igazi nagyot alkotni, szeretné a nemzeti összetartozás minden élményét odaajándékozni azoknak, akik ezen a három napon a Millenárisra kilátogatnak” – tudósít az esemény hivatalos honlapja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.