Díjazottak az Urániában

A világhírű magyar filmesztétáról elnevezett Balázs Béla-díjjal az állam az alkotók és a filmkultúráért tevékeny szakemberek teljesítményét ismeri el évről évre.

Izsó Zita
2019. 05. 31. 6:55
null
A nyitóalkalom vendége a Veszettek operatőre, Babos Tamás lesz Fotó: Hungaricom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világhírű magyar filmesztétáról elnevezett Balázs Béla-díjjal az állam az alkotók és a filmkultúráért tevékeny szakemberek teljesítményét ismeri el évről évre. Idén nyolcan részesültek az elismerésben: Babos Tamás, Gyöngyössy Bence, Moharos Attila, Nádorfi Lajos, Pozsgai Zsolt, Stőhr Lóránt, Tóth Klára és Zalán János.

Az Uránia Filmszínház különleges programsorozatot szervez június 2. és 18. között, hogy minél többen megismerhessék a díjazottak munkásságát.

A nyitóalkalom vendége Babos Tamás operatőr lesz, akinek munkái közül a Veszettek című 2015-ös film kerül mozivászonra.

A következő nap a dokumentumfilmé lesz a főszerep, és ketten is a középpontba kerülnek majd az Urániában: Tóth Klára filmkritikus-publicista, valamint Moharos Attila filmrendező. A sorozat harmadik részében Pozsgai Zsolt rendező, író, forgatókönyvíró kerül reflektorfénybe. Legutóbbi filmjében, a most műsorra kerülő Megszállottakban Kálvin és Loyolai Szent Ignác találkozásának történetét dolgozza fel.

A nyitóalkalom vendége a Veszettek operatőre, Babos Tamás lesz
Fotó: Hungaricom

Június 11-én Nádorfi Lajos operatőr Kántorok című portrésorozatát láthatjuk, amely Fekete László, Kardos Péter, Tóth Emil és Doff Imre főkántorok portréját rajzolja meg.

A következő napon Gyöngyössy Bence producer, rendező, forgatókönyvíró Utolsó rapszódia című filmjét nézhetjük meg, amely Liszt Ferenc Bayreuthban töltött utolsó napjairól és egy hölgytanítványa iránti szerelméről szól, Jordán Tamás főszereplésével. Zalán János producer, színházigazgató, színész Rabbisorsok Magyarországon című filmjét június 17-én tekinthetik meg az érdeklődők.

A dokumentumfilm a rabbiság intézményének magyarországi történetét mutatja be, a közép-európai kultúrtörténet e lényeges szeletére irányítva a figyelmet. A programsorozat záróalkalmán Stőhr Lóránt filmkritikus, filmtörténész vendégeskedik az Urániában új könyvével.

Az ingyenesen látogatható vetítéseken a közönség személyesen is találkozhat a díjazottakkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.