időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Díjazottak az Urániában

Izsó Zita
2019.05.31. 06:55
Díjazottak az Urániában

A világhírű magyar filmesztétáról elnevezett Balázs Béla-díjjal az állam az alkotók és a filmkultúráért tevékeny szakemberek teljesítményét ismeri el évről évre. Idén nyolcan részesültek az elismerésben: Babos Tamás, Gyöngyössy Bence, Moharos Attila, Nádorfi Lajos, Pozsgai Zsolt, Stőhr Lóránt, Tóth Klára és Zalán János.

Az Uránia Filmszínház különleges programsorozatot szervez június 2. és 18. között, hogy minél többen megismerhessék a díjazottak munkásságát.

A nyitóalkalom vendége Babos Tamás operatőr lesz, akinek munkái közül a Veszettek című 2015-ös film kerül mozivászonra.

A következő nap a dokumentumfilmé lesz a főszerep, és ketten is a középpontba kerülnek majd az Urániában: Tóth Klára filmkritikus-publicista, valamint Moharos Attila filmrendező. A sorozat harmadik részében Pozsgai Zsolt rendező, író, forgatókönyvíró kerül reflektorfénybe. Legutóbbi filmjében, a most műsorra kerülő Megszállottakban Kálvin és Loyolai Szent Ignác találkozásának történetét dolgozza fel.

A nyitóalkalom vendége a Veszettek operatőre, Babos Tamás lesz
Fotó: Hungaricom

Június 11-én Nádorfi Lajos operatőr Kántorok című portrésorozatát láthatjuk, amely Fekete László, Kardos Péter, Tóth Emil és Doff Imre főkántorok portréját rajzolja meg.

A következő napon Gyöngyössy Bence producer, rendező, forgatókönyvíró Utolsó rapszódia című filmjét nézhetjük meg, amely Liszt Ferenc Bayreuthban töltött utolsó napjairól és egy hölgytanítványa iránti szerelméről szól, Jordán Tamás főszereplésével. Zalán János producer, színházigazgató, színész Rabbisorsok Magyarországon című filmjét június 17-én tekinthetik meg az érdeklődők.

A dokumentumfilm a rabbiság intézményének magyarországi történetét mutatja be, a közép-európai kultúrtörténet e lényeges szeletére irányítva a figyelmet. A programsorozat záróalkalmán Stőhr Lóránt filmkritikus, filmtörténész vendégeskedik az Urániában új könyvével.

Az ingyenesen látogatható vetítéseken a közönség személyesen is találkozhat a díjazottakkal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.