Közös játékkal adni színt, szeretetet és kreativitást

Elkészült Kő Boldizsár és alkotógárdája újabb meseelemekből álló univerzuma Kaposváron. A Hajnalcsillag mesetér különlegessége, hogy egy bábszínházzal együtt adják majd át augusztusban, és egy elemével megemlékezik a tavaly tragikusan elhunyt Gecse Balázs Gergőről, a 14 évig ekhós szekérrel vándorló magyar mesemondóról. A fiúról, akinek ugyanaz volt a célja, mint a mesekert alkotóinak: szeretetet, mosolyt vinni a mindennapokba.

Szilléry Éva
2019. 05. 04. 8:14
null
Zenés, táncos mesevezetéseket is terveznek a nyáron megnyíló gyerekkomplexumban Fotó: Kő Boldizsár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára alig akad gyermeket nevelő család, amelyik ne találkozott volna színes meseterekkel itthon, vagyis fa játszóterek sajátos újragondolt változatával. Kő Boldizsár grafikus és csapata a kertek építését a Millenáris Parkban a Zöld Péter játszótérrel kezdte. A rendhagyó játékelemek rögtön belopták magukat a legkisebbek szívébe, és birtokukba vették a varázslatos szigetet.

Azóta Visegrádon Mátyás király ihlette parkot építettek (ez egyike a legnagyobb hazai mesetereknek), Budapesten a Vidámpark területét tették élvezhetőbbé játékelemeikkel, de Balatonbogláron, a Benczúr-kertben, sőt Barcelonában és Varsóban is felhúztak főként népmesei motívumokból merítő játékparkokat. Mára több tucat mesekert áll határon innenis túl, amelyet Kő Boldizsár csapata jegyez.

Zenés, táncos mesevezetéseket is terveznek a nyáron megnyíló gyerekkomplexumban
Fotó: Kő Boldizsár

A háromdimenziós grafikákként vagy mozgó faszobrokként is értelmezhető elemek mindegyike mozgatható, és általában a közösen megélhető játék élményére hívnak. A Kő Boldizsár által megteremtett közterületi műfaj a magyar népmesei hagyománytárból merítve az adott kertet rendszerint egy történet mentén variálja. A közös alkotás öröme éppúgy alapelve a művésznek, mint a rejtett, főként bibliai vagy a meséből kiragadott üzenetek elhelyezése a parkokban. Baráti körének tagjai, elsősorban képző- és iparművészek dolgoznak kalákában ezeken a játékelemeken: faragnak, terveznek, festenek.

Nemrég Kaposvár főépítésze, L. Balogh Krisztina kereste meg az alkotót azzal, hogy a lebontott kórháznegyed területén egy közel ezer négyzetméteres telekrészre tervezzen meseteret. Somogyi fabulára építette a most elkészült parkot Kő Boldizsár, de mint lapunknak elmondta, a Hajnalcsillag játszótér nyomokban utal a történetre, de igazából egy hatalmas játéktár született.

– Csodálatos univerzum ez: a kórház egykori kápolnáját bábszínházzá alakították a helyiek, közvetlenül mellette pedig kiszolgálóegységeket építettek. Pályi János a legjobb magyar Vitéz László-előadó, Kemény Henrik közvetlen tanítványa igazgatja majd ezt a fantasztikus kis gyerekteátrumot. Ő azt szeretné, hogy zenés-táncos mesevezetésekkel színesedjen a színház környéke a jövőben – osztja meg velünk a részleteket Kő Boldizsár, aki tegnap befejezte a munkát, de, mint mondja, a gyerekkomplexum csak együtt, augusztusban­ fog megnyílni.

Rengeteg saját fejlesztésű játék lesz itt: drótkötélpálya, hatüléses körhinta, függőhíd, várépület, mókuskerék. Utóbbi egy kicsit továbbgondolt változatban valósul meg. Van más rejtett érték, meglepetés is a kertben: a két bors ökröcskére is utalhat az ekhós szekeret húzó két ökör faszobra, amellyel az alkotók a tavaly Franciaországban halálra gázolt világjáró Gecse Balázs Gergő mesemondónak állítanak emléket. A harminckét éves kalandor ökörfogatával barangolt Európában; élete célja az út volt és az, hogy mosolyt, szeretetet adjon az embereknek. Gergő a kerttervező csapat jó barátja volt, küldetésük ugyanaz: színt, szeretetet és kreativitást adni a mindennapjainkba, a közös játék örömével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.