A hatodik Duna Napot tartották Torockón

Az egész régió kulturális életének fontos helyszíne lett a torockói Duna Ház. A székelykő lábánál hatodszorra szervezték meg a Duna Napot, a nemzeti összetartozás napjához legközelebb eső hétvégén, vagyis június 1-én. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a helyiek idén is színes eseménysorral vártak mindenkit – számolt be az M1 Híradója.

Forrás: hirado.hu2019. 06. 02. 7:45
null
Torockó, 2019. június 1. A Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Nap az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén. MTI/Biró István Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatodik torockói Duna Nap a kulturális rendezvények tere is egyben. Szombat délelőtt megnyílt A legnagyobb székely, Orbán Balázs nyomában című kiállítás. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Duna-ház néhány év alatt fontos tényezővé vált a régióban.

A szeszélyes időjárás ellenére három színpadon és sok másik helyszínen zajlottak a Duna Nap eseményei, amelyeket 2010 óta rendeznek meg a trianoni békeszerződés évfordulójához időzítve. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ez az alkalom nemcsak az emlékezésről, hanem az összetartozásról is szól.

A torockóiak már annyira sajátjuknak érzik a Duna Napot, hogy az idei rendezvényen átadták a Torockó Díszpolgára címet, melyet Dobos Menyhért vehetett át.

Torockó főterén hat évvel ezelőtt vásárolt és kulturális központtá alakított a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. egy műemléképületet azzal a céllal, hogy a szülőföldön maradást, a magyar identitás erősítését, a magyar nyelv, a magyar kultúra ápolását igyekezzen segíteni. Azóta a trianoni döntés évfordulójához, június 4-hez legközelebbi hétvégén kulturális rendezvénnyel ünneplik a nemzeti összetartozás napját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.