Le kell bontani az operával szembeni előítéleteket

Az operagálát minden évben a református templomban tartjuk, ami azért különleges, mert az emberek nagyon közel ülnek hozzánk – mondta a Perkupai Operafesztivál szervezője, Szegedi Csaba operaénekes.

Izsó Zita
2019. 08. 13. 12:45
Szegedi Csaba
Szegedi Csaba szeretne a borsodi régió hasznára lenni Fotó: MTI/Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 16–17. között a Perkupai Operafesztivált. Az esemény ötletgazdája és szervezője Szegedi Csaba operaénekes, aki elmondása szerint régóta gondolkodott azon, hogy hogyan adhatna valamit szülőfalujának, Perkupának.

– Én operaénekes vagyok, de egészen tizennyolc éves koromig református lelkésznek készültem. A teológiára viszont nem vettek fel, és ennek köszönhetően megtalálhattam a valódi hivatásomat, a zenét. De már a Zeneakadémián folytatott tanulmányaim alatt is folyton azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnék a szülőfalumnak és a borsodi régiónak a hasznára lenni. Innen jött a Perkupai Operafesztivál ötlete, aminek a célja elsősorban az, hogy minőséget teremtsünk, és hogy olyan élményt adjunk az embereknek, amiből hosszabb idő elteltével is tudnak táplálkozni – mondta el lapunknak Szegedi Csaba.

A rendkívül családias hangulatú fesztivál évről évre fejlődik. A legelső alkalommal, 2016-ban Szegedi Csaba operakoncertjével indították útjára az eseménysorozatot, aztán a második operafesztiválon már Miklósa Erika is fellépett, és megszületett a programsorozat logója, bora, tortája. Szekeres László zeneszerző egy fanfárt is komponált a fesztiválnak, a múlt évtől pedig már kétnapos a rendezvény.

– A fesztivál középpontjában az opera áll, azonban ez nem zárja ki, hogy adózzunk például Kalász László költő emlékének, aki Perkupa egyetlen díszpolgára volt. Ebben az évben Szécsi Viktória énekművész és Vihula Mihajlo gitárművész Kalász László megzenésített verseit adják majd elő, emellett Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója szavalja majd a költő verseit – tette hozzá Szegedi Csaba, aki azt is elmondta, hogy az idei fesztiválon Sebestyén Márta is fellép. Mivel a szervezők próbálják Perkupa összes objektumát kihasználni, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes a katolikus templomban fog énekelni.

Szegedi Csaba szeretne a borsodi régió hasznára lenni
Fotó: MTI/Kallos Bea

A szervezők idén gasztronómiai és kézművesudvarral is készülnek, ahol a környéken élő kézművesek, iparművészek, hústermelők, sajtmesterek és méztermelők fognak árulni.

Természetesen az operagála is nagyon különleges lesz: Szegedi Csaba egyik vendége idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekes tanszékének vezetője, Meláth Andrea, a másik pedig egy fiatal tehetség, Zemlényi Eszter, aki idén fog az Operaház színpadán is debütálni.

– Nem tudok olyan országrészt említeni, ahonnan ne érkeztek volna érdeklődők, sőt Bécsből és Szlovákiából is jöttek. Idővel szeretnénk, ha vendéglátás és faluturizmus is épülne az esemény köré. Bízunk benne, hogy akit a fesztivállal idecsábítunk, az nem fog azonnal elrohanni a koncertek után, hanem rádöbben arra, hogy milyen gyönyörű ez az aggteleki vidék, és esetleg eltölt itt még néhány napot – mondta Szegedi Csaba.

– Ez az ország egyik legszegényebb szeglete, és ha az egész Operaházat nem is tudom hazavinni, akkor legalább akkora szeletet viszek haza belőle, amekkorát csak tudok, és nagyon fontos számomra, hogy ebből az élményből az se maradjon ki, aki esetleg nem tudna megfizetni egy operabérletet – hangsúlyozta Szegedi Csaba, aki azt is elmondta, hogy a fesztivál egyik fontos missziója az opera műfajának népszerűsítése.

– Az operagálát minden évben a református templomban tartjuk, ami azért különösen jó, mert az emberek nagyon közel ülnek hozzánk, szinte az intim szféránkat súrolják, ezáltal ők is részeseivé válnak a produkciónak. Nagyon sok olyan nézőről tudok, aki a Perkupai Operafesztiválnak köszönhetően lett színház- és operaház-látogató, mert korábban nem tudta elképzelni sem, hogy ez ennyire csodálatos. Ezért különösen fontos számunkra, hogy lebontsuk az operával szembeni előítéleteket: hogy az emberek ne gondolják, hogy ez egy nagyon nehéz műfaj, amitől félni kell – fűzte hozzá.

A fesztivál nyitókoncertjét pénteken tartják meg: a méltán világhírű Angelica Leánykar lép majd fel Gráf Zsuzsanna vezényletével.

A szervezők számára az is fontos cél volt, hogy a fesztivál minden programja ingyenes, ezáltal mindenki számára elérhető legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.