időjárás 23°C László 2022. augusztus 8.
logo

Fényképeken a valóság arcai

Magyar Nemzet
2019.09.19. 11:12
Fényképeken a valóság arcai

Sajátos összefoglalót kínál az elmúlt év eseményeiből a World Press Photo pályázat díjazott műveiből nyílt kiállítás. Idén 4738 fotográfus 129 országból 78 801 fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló nemzetközi zsűri, amely végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta.

Az általános hírek, környezet, természet, hosszú távú projektek, portré, hír, sport és az év képe, valamint újításként az év képriportja kategóriák legjobbnak ítélt fotóit száz városban mutatják be, október 23-ig Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatja a közönség. A kiállítás két kísérőtárlattal egészül ki, a Digital Storytelling verseny díjazottjai mellett a nemzetközi karriert befutó Borsi Flóra szürreális képei is megtekinthetők.

A pályázat legjobbjait száz városban mutatják be
Fotó: Kurucz Árpád

Egy sajtófotó kiválósága a kompozíción és esztétikai szempontokon túlmenően legfőképpen abban áll, hogy egyetlen pillanatot megragadva képes érzékeltetni egy adott helyzet összetettségét, olykor fonákságait és érzelmi töltetét. Ráadásul mindez dokumentarista igénnyel készül, a valóság megannyi arca néz vissza a tárlatlátogatóra. Az év sajtófotója díjat John Moore nyerte az Egyesült Államok és Mexikó határánál készült, Síró lány a határnál című képével.

A természet kategória legjobbja egy magyar fotográfus, Máté Bence Túlélési ösztön című megrendítő fényképe lett. A fotó tavaly áprilisban Erdélyben készült, és levágott lábú békákat ábrázol, amelyek a vízfelszín felé törekednek, miután megcsonkítva visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. Mindez nem csupán egy otromba gyerekcsíny eredménye, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy étkezési célra gyakran a párzásra összegyűlt békák combjait vágják le, majd a megcsonkított, még élő állatokat a sorsukra hagyják.

A 34 éves Máté Bence a BBC fotós­pályázat összes ranglistájának első helyezettje, a legeredményesebb versenyző, továbbá ő az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőttmezőnyben is megkapta a természetfotósok Oscarjaként számontartott díjat, a Wildlife Photogra­pher of the Yeart. Vértelen vadászat – Természetfotók kulisszatitkai a világ körül címmel ma 17 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tart előadást Máté Bence.

Az érdeklődők megtudhatják, hogyan lett egy pusztaszeri diákból, a Spektrum tévécsatornán ismertté lett piros zsigulis srácból a világ legsikeresebb természetfotósa. Előadása az ingyenes vándorkiállítására épül: mintegy hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult, Debrecenben, Gödöllőn, Egerben, Keszthelyen és Szegeden volt látható; jelenleg Győrben van, október 10. és november 3. között pedig Miskolcon mutatják be.

A hitelesség védelmében

Több nemzetközileg is ismert és elismert cseh sajtófotós marad távol a 25. Czech Press Photo versenytől, mert szerintük a megméretés elveszítette hitelét és magas szakmai színvonalát. A verseny kritériumairól évek óta folyó vita a tavalyi győztes képe miatt élesedett ki. Tavaly a nemzetközi zsűri a fődíjat Lukas Zeman szabadúszó fotósnak ítélte oda. A fődíjas képen egy Borneó szigetén élő nőstény orangután látható a kölykével, amely a képaláírás szerint haldoklik. Stanislav Lhota főemlőskutató szerint a fényképen látható kismajom minden valószínűség szerint nem haldoklik, hanem anyja karján pihen vagy alszik. A profi cseh fotósok is azonnal vitatták a kép hitelességét, bírálták, hogy a zsűri egy amatőr munkát díjazott, amelynek igazságtartalmát nem lehetett ellenőrizni, s ezért kérték a döntés átértékelését. A zsűri ezt elutasította. Neves cseh fotósok sora már akkor nyílt levélben szólította fel a rendezvény szervezőit a nagyobb átláthatóságra és a legmagasabb minőségi elvárások betartására. Miután a rendezvény szervezői a sajtófotósok követeléseiből csak azt teljesítették, hogy az idén már nem fogadják be a szabadúszók képeit, több cseh fotós úgy döntött, nem vesz részt az idei versenyen. (MTI)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.